Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje > sport

ZKUS POZNAT KUKS turistickým pochodem nebo se rozběhni do prvního ročníku běžecké akce ZKUS BĚŽET NOČNÍ KUKS

v sobotu 30. července 2016 od 9 a 21 hod.

Redakce / 18.07.2016, Kuks
Kuks si můžete letos vychutnat doslova všemi smysly. Už na jaře se zde konal první ročník běžeckého závodu ZKUS MARATON KUKS a v létě se pokračuje turistickým pochodem a nočním během. ZKUS POZNAT KUKS nabízí turistický pochod se 3 různými trasami, noční běh výjimečnou možnost zaběhat si bezpečně v lese i v noci. Během celého dne - soboty 30. července - bude probíhat na nádvoří hospitalu Kuks bohatý doprovodný program. K tanci a poslechu Vám bude hrát živá hudba, zábavná stanoviště pro děti a jiné.

ZKUS BĚŽET NOČNÍ KUKS


Proběhněte za svitu čelovky velkolepým barokním komplexem bývalých lázní s hospitalem a jeho okolím. Na trase 10 km vás zavedeme z Kuksu do Braunova Betléma a přes Křížovou cestu 21. století zase zpět. Na trase 5 km seběhnete z hospitalu k nočnímu Labi, minete Šporkův mlýn a pokračujete obnovenou hraběcí alejí stávající z 222 stromů ze Stanovic zpět do Kuksu.
Zkus noční kuks

V prostorách hospitální bylinkové zahrady startují v podvečer průběžně od 19:00 hod. dětské závody. Zde můžete obdivovat pravidelný půdorys, štěrkové cestičky, pečlivě střižený zimostráz, obří obelisky a celou řadu soch. Zámecká zahrada na Loiře? Kdepak, tohle je hospitální bylinková zahrada v Kuksu. Velký křesťanský bojovník stojící uprostřed a další sochy byly do bezpečí zahrady přeneseny z Braunova betléma. Starší děti startují na trase 1,15 km kolem nasvíceného hospitalu.

Přijďte zažít kouzlo nočního běhu, které zaručeně dostane každého! Prostor i čas najednou získávají nový rozměr, obzor máte zúžen na dosvit čelovky a v jejím odlesku si všímáte detailů, které ve dne nevidíte, výrazně roste vnímání lidských smyslů. Zamrazí vás, jak silně najednou začnete vnímat realitu a detaily. Veškerý reálný svět se vám smrskl na dohled, rychlost, hlučnost a klipovitost dnešní doby zmizela pryč a vy si užíváte jen svých pár metrů reality v úzkém kuželu viditelného světa.

V nočním Kuksu a jeho okolí si budete připadat jako objevitelé...
Zkus noční Kuks i TY! Pomůžeš svým startem se záchranou soch v celém areálu... 

Více info a registrace do závodu na webu www.rungorun.cz


ZKUS POZNAT KUKS

A pokud dáváte přednost pomalému poznávání a kochání se krajem, potom můžete zvolit celodenní akci Zkus poznat Kuks, kdy v sobotu 30. července 2016 průběžně od 9:00 startuje přímo z nádvoří hospitalu KUKS první ročník turistického pochodu pro celou rodinu napříč generacemi. Po stopách hraběte ŠPORKA se projdete na trasách 5 km, 12 km a 42 km malebným Podkrkonoším.

Každý účastník pochodu obdrží mapu. Do vyznačených kolonek zaznamená odpovědi na jednoduché úkoly/otázky, které čekají na trase. Pro předem přihlášené účastníky pochodu je v cíli připraven diplom a pamětní medaile. Během celého dne bude probíhat na nádvoří hospitalu Kuks bohatý doprovodný program. K tanci a poslechu Vám bude hrát živá hudba, zábavná stanoviště pro děti a jiné. Občerstvit se budete moci v gastrozóně U Vlka, grilovanou kejtičkou, pivečkem, tradičními trdelníky a jinými lahůdkami. Doprovodný program budeme průběžně doplňovat.

Zksu poznat Kuks

Trasa 5 km

  • poznávací trasa pro celou rodinu napříč generacemi vedená z nádvoří hospitalu Kuks, kolem kukské Madony sejdete k Labi, minete Šporkův mlýn a pokračujete obnovenou hraběcí alejí stávající z 222 stromů ze Stanovic zpět do Kuksu, projdete obcí a poté se vydáte přes most na druhý břeh Labe zpět na nádvoří hospitalu.

Trasa 12 km

  • náročnější poznávací trasa pro celou rodinu napříč generacemi je vedena z nádvoří hospitalu Kuks, kolem kukské Madony po naučné stezce kolem Braunova betléma, kde uvidíte to nejlepší z českého baroka, do skal vytesanou galerii soch M. B. Brauna. Z betléma pokračujete pod Hřibojedským vrchem na Žireckou podstráň na Křížovou cestu 21. století – sen hraběte Šporka vybudovat křížovou cestu vyplněný soudobými sochaři po 300 letech. V obci Stanovice minete Šporkův mlýn a zamíříte podél Labe do lomu Sv. Klimenta, který v roce 2010 vysvětil kardinál Dominik Duka zpět do Kuksu, zde projdete nejzajímavější místa v celé obci a poté se vydáte přes most na druhý břeh Labe zpět na nádvoří hospitalu.

Trasa 42 km

  • náročná trasa po stopách kukského maratonu je vedena z nádvoří hospitalu Kuks, po naučné stezce kolem Braunova betléma, kde uvidíte to nejlepší z českého baroka, do skal vytesanou galerii soch M. B. Brauna. Z betléma pokračujete pod Hřibojedským vrchem na Krakonošovu vyhlídku, odtud dále směrem na přírodní památku Čertovy hrady, souvislé balvaniště cenomanských pískovců s ojedinělými starými buky. Dále po turistických značkách na Zvičinu 671 m.n.m. nejvyšší horu Podkrkonoší s výhledy na Krkonoše, Jizerské i Orlické hory. Na cestě zpět minete Lázně pod Zvičinou- poutní místo a bývalé lázně s mariánským pramenem s úžasným panoramatickým výhledem na Krkonoše. Přes obec Bílá Třemešná dojdete na přehradu Les Království na Labi. V roce 1964 byla vyhlášena technickou památkou. Zdálky přehrada vypadá jako zámek. Kamenné věžičky s červenou stříškou na koruně hráze evokují něco vznešeného, skoro pohádkového. Po hrázi přehrady přejdete tam i zpět a zamíříte si to do Dvora Králové nad Labem, města českých královen. Přes obec Žireč se dostanete na Křížovou cestu 21. století – sen hraběte Šporka vybudovat křížovou cestu vyplněný soudobými sochaři po 300 letech. V obci Stanovice minete Šporkův mlýn a po naučné stezce se vrátíte zpět do Kuksu.

Na trase dlouhé 42 km s pozitivním převýšením 998 metrů po stopách kukského maratonu si dosyta užijete zvlněnou krajinu, rozlehlá údolí, snad i prosluněné stráně, prameny, říčky, rybníky, množství památek a míst opředených pověstmi.

Srdeční záležitostí bude bezesporu stoupání na nejvyšší vrchol Podkrkonoší - Zvičinu 671 m.n.m.

Zkus poznat Kuks i Ty!

Více info a registrace na pochod pro turisty, pochodníky a poutníky na webu www.rungorun.cz 


PR článek

Související články
Běh Královédvorskem - 2. dubna 2016 se poběží závod na Kuksu i v Safari. Pořadatelé si rozdělili tratě
Běžecká sezóna začíná tento víkend. Kuks i Safari lákají na běh celé rodiny
Kam o víkendu 29. - 31. 7. 2016 ve Dvoře Králové a okolí?
Valentýnský běh po trati ve tvaru srdce - 12. února 2017
Druhý ročník běhu Maraton Kuks se blíží. Zvýhodněné startovné je do konce března
Více než polovina účastníků pochodu Podzimním Královédvorskem byla ze Dvora Králové a šla pěší trasu
Vaše komentáře

Přečteno 972x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi