Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Ředitelka ZŠ Podharť a bývalá starostka města paní Edita Vaňková se stala krajskou zastupitelkou

Redakce / 8.10.2016, Královédvorsko
Na konci volebního dne jsme oslovili i druhého nového zástupce města Dvora Králové v krajském zastupitelstvu - paní Edita Vaňková stále byla ve volebním štábu ČSSD v Hradci Králové. Rozhovor vznikl těsně před oznámením velké koalice proti ANO.

Gratuluji ke zvolení krajskou zastupitelkou. Byla jste na 4. místě kandidátky, dalo se očekávat, že se dostanete do krajského zastupitelstva - průběžné výsledky ale byly hodně těsné. Jak jste to prožívala?

Čtvrté místo na kandidátce ČSSD je dobrou výchozí pozicí. Za mnou však byli velcí skokani, hejtman Franc, starosta Náchoda Birke a profesor Malý. Vzhledem k zisku šesti mandátů mohlo tedy vše dopadnout jinak. Žádnou jistotu jsem tudíž neměla. Výsledek, kdy mne přeskočil „pouze“ starosta Náchoda, tak hodnotím pozitivně.

Jak se vám podařilo dostat se na 4. pozici v rámci krajské ČSSD? V ostatních stranách Dvoráci na tak vysoké pozici nebyli.

Ačkoli to není otázka přímo na mě, tak se domnívám, že jsem byla vybrána za lídra kandidátky ČSSD okresu Trutnov vzhledem k mému předešlému působení v komunální politice, kdy jsem byla starostkou města Dvora Králové nad Labem.

Jaké jsou vaše cíle jako zastupitelky kraje a jaké cíle, nebo cíl máte za Dvůr Králové. Co chcete zejména na kraji pro Dvůr prosadit?

Jedná se o udržení stávající sítě nemocnic v kraji, opravu krajských komunikací, udržení sítě škol v návaznosti na potřeby zaměstnavatelů v regionu a z toho vyplývajícího pozdějšího uplatnění absolventů na trhu práce. Co se týká přímo Dvora Králové, tak to je jednoznačně dokončení laboratoře a budování operačních sálů v naší nemocnici. V případě, že nebudou vybudovány operační sály, v budoucnu mohou nastat problémy s jejím chodem.  

Zmínila jste školy, nemohu se nezeptat na velký problém s plánovaným sloučením gymnázia, jehož jste byla zastánkyní a proti čemuž se zvedla vlna odporu. Bude se to opakovat? 

Zastánkyní sloučení obou škol jsem rozhodně nebyla. Celá kauza okolo gymnázia bylo jedno velké nedorozumění - tehdejší krajská zastupitelka paní Šormová přišla s návrhem na sloučení v důsledku malého množství studentů na víceletém gymnáziu. S tím, že gymnáziální výuka zůstane zcela zachována. Poté to však začalo žit svůj život.

Řešili jste již před volbami, s kým by byla možná spolupráce? Je pro Vás vítěz voleb - ANO - vhodným partnerem do vedení kraje?

Ne, to jsme neřešili.. 

Kdo vlastně bude za ČSSD vyjednávat? Budete u toho? 

V rámci krajské organizace ČSSD jsme sestavili vyjednávací tým, jehož členové jsou Franc (nynější hejtman), Birke, Štěpán a Špaček.

Zhodnotila byste nějak uplynulá období pod vedením ČSSD a pana France? Co myslíte, že se podařilo? 

Velkým rozvojem prošla zoo pod vedením nového ředitele Rabase, hodně peněz šlo do naší královédvorské nemocnice, do střední školy informatiky a služeb, plánuje se další oprava jedné budovy této školy. A samozřejmě všichni vidíme, že se nyní masivně opravují krajské komunikace na území našeho regionu. 

Skutečně masivní oprava komunikací začala ale až zvolením pana Hlavatého za senátora, který, dle svých slov, vozil krajské představitele osobně po nejhorších místech Královédvorska. Proč se vám nepodařila stejná intenzita oprav už od počátku vedení kraje?

Ono se ale musí opravovat postupně, aby byla zachována dopravní obslužnost města – nejde rozkopat všechno najednou. Za nás se opravoval velký úsek komunikace od kruhového objezdu Denisova náměstí kolem teplárny až po vlečku před Lipnicí. Plus další komunikace. Řada staveb se připravovala už za našeho vedení. Teď se opravuje Benešovo nábřeží a v příštím volebním období se budou opravovat další komunikace.

Poslední otázka - v krajském zastupitelstvu jste nyní 2 - ještě starosta Jan Jarolím za ANO. Myslíte si, že budete spolupracovat na některých cílech bez ohledu na to, zda budou vaše strany v koalici?

S panem Jarolímem spolupracujeme jako kolegové v zastupitelstvu města a myslím, že cílem nás obou je prospěch našeho města. To určitě bude pokračovat i na krajské úrovni.

Děkuji za rozhovor

Jan Holan

foto: www.mudk.cz

Související články
Dvůr už to má spočítané, Trutnovsko čeká ještě na poslední výsledky krajských voleb 2016
Rozhovor se starostou Dvora Králové Janem Jarolímem - novým krajským zastupitelem
Ustavující nové zastupitelstvo kraje by se mohlo konat na začátku listopadu. Seznamte se s novými zastupiteli.
Pět stran v hradeckém kraji má dohodu o koalici, vítězné ANO v koalici není
Povolební koalice bez vítězného ANO podepíše smlouvu v Hradci Králové v pondělí
Představujeme nové vedení kraje. Vzhledem ke vzniklé pětikoalici máme nově 4 náměstky hejtmana.
V pondělí budou krajští zastupitelé podruhé hlasovat o neslučitelnosti funkcí Kláry Dostálové.
Vaše komentáře

Přečteno 1582x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi