Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Rozhovor se starostou Dvora Králové Janem Jarolímem - novým krajským zastupitelem

Redakce / 8.10.2016, Královédvorsko
Starosta Jan Jarolím strávil celý den ve volebním štábu ANO v Hradci Králové, kde se sešla cca polovina všech kandidátů. Povídali jsme si po telefonu po jeho návratu domů a těsně před tím, než byla oznámena předběžná dohoda velké koalice proti ANO. Text tedy necháváme. Jistě se může ještě mnohé změnit.
Byl jste na 8. místě kandidátky strany ANO v Královéhradeckém kraji. Jak moc jste počítal s tím, že budete do krajského zastupitelstva zvolený?
Samozřejmě existovaly určité náznaky, že by se lidé cca do 10. místa kandidátky zastupiteli měli stát, ale jistého nic nebylo. Zejména proto, že systém preferenčních hlasů vše může značně změnit. Já jsem svoji 8. pozici bral tak trochu jako zrcadlo toho, jak nás tady lidé berou. Výsledek je pozitivní.

V krajském zastupitelstvu budete ze Dvora ještě s paní Vaňkovou z ČSSD, co na to říkáte? Dvůr má nyní 2 krajské zastupitele.
No vidíte, ani ještě nevím, kdo další se dostal. Neměl jsem čas si to pročíst. Jsem moc rád, že jsme tam hned dva. Dvorsko tak bude mít větší sílu a zastoupeni.

Což vyvolává otázku, zda jste se v ANO dopředu nějak domlouvali, jaké strany jsou pro vás do případné koalice vhodnými partnery.
Ne to vůbec ne, vedení bude jednat samozřejmě zřejmě postupně se všemi. Pokud mohu tipovat, první na řadě k jednání budou pravděpodobně Starostové a Východočeši v čele s paní Berdychovou. S nimi máme asi největší shody ve volebních programech. Já osobně znám i paní Berdychovou a mám velmi dobré vztahy se starostou Vrchlabí, panem Sobotkou.

Budete vy sám členem vyjedávacího týmu?
Ne nebudu - v týmu bude zcela jistě paní Dostálová a zřejmě i pánové Pilný, Plzák a Mašek.

Vrátím se k vaší spolupráci s paní Editou Vaňkovou. Budete spolu umět táhnout za jeden provaz?
Já si myslím, že krajská politika má daleko blíže k té komunální, kde až tak nesejde na členství v jednotlivých stranách. I v královédvorském zastupitelstvu myslím spolupracujeme a řešíme návrhy zastupitelů napříč všemi stranami. Věřím a přál bych si, aby to podobné bylo i v krajském zastupitelstvu.

Jaké máte vy osobně priority? Jednak ty krajské a pak samozřejmě ty naše královédvorské?
Samozřejmě to jsou komunikace, kdy zejména silnice druhých a třetích tříd potřebují masivní opravy. Obecně budu chtít, aby kraj věnoval našemu regionu více pozornosti. Kraj zde má významné generátory cestovního ruchu a zájmů turistů, čili i zdroje svých příjmů - Kuks i zoo, bude zde Labská cyklostezka - tyto věci si musí kraj hýčkat a věnovat jim náležitou pozornost.

Co se týče prioitvší trany, v programu máte napsáno - "V každém okresu jedna nemocnice". To Dvoru na klidu nepřidává...
Určitě bych tam doplnil slůvko "minimálně" a za to budeme, myslím že i s paní Vaňkovou, naplno bojovat.

Ještě k vašem lídrovi - paní Kláře Dostálové. Ve Dvoře není příliš známá. Jak se s ní spolupracuje?
Znám ji vlastně jen 3-4 měsíce, ale je to osoba s neuvěřitelnou energií a s obrovskými znalostmi o dotacích. Ministryně Šlechtová si moc dobře uvědomuje o koho by přišla, kdyby se Klára Dostálová stala hejtmankou (nyní pracuje jako náměstkyně misterstva pro místní rozvoj). Věřím, že v tomto směru by kraj hodně posunula.

Děkuji za rozhovor 

Jan Holan

Dnes vydaná tisková zpráva ANO
Podvod na voliče v Královéhradeckém kraji
Hnutí ANO pro Královéhradecký kraj zvítězilo v krajských volbách v Královéhradeckém kraji o více jak 12% nad druhou ČSSD. Jedná se o nejvýraznější výsledek Hnutí ANO v České republice. Tímto prohlášením reagujeme na informaci zveřejněnou Českou televizí o vzniku „Koalice proti Hnutí ANO". Česká televize zveřejnila informaci, že koalice byla dohodnutá už několik dní před uskutečněním voleb. Pokud ČSSD, ODS, TOP 09, STAN+VČ a Koalice pro Královéhradecký kraj skutečně plánuje utvoření koalice proti Hnutí ANO, půjde o podvod na voliče ve stylu opoziční smlouvy. Nevěříme tomu, že by se pět stran dokázalo naprosto zásadně zpronevěřit svým volebním programům. Pokud k něčemu takovému skutečně dojde, bude se opravdu jednat o jeden z největších podvodů na voliče od roku 2000. V takovém případě by byly volby zcela zbytečné. Hnutí ANO pro Královehradecký kraj mělo naplánované a potvrzené vyjednávání o koalici v Královehradeckém kraji na dopoledne v neděli 9.října. Nadále počítáme s tím, že se tato dohodnutá koaliční vyjednávání uskuteční.
Klára Dostálová – kandidátka na hejtmanku Hnutí ANO

Foto: facebookový profil Kláry Dostálové

Související články
Dvůr už to má spočítané, Trutnovsko čeká ještě na poslední výsledky krajských voleb 2016
Ředitelka ZŠ Podharť a bývalá starostka města paní Edita Vaňková se stala krajskou zastupitelkou
Ustavující nové zastupitelstvo kraje by se mohlo konat na začátku listopadu. Seznamte se s novými zastupiteli.
Pět stran v hradeckém kraji má dohodu o koalici, vítězné ANO v koalici není
Povolební koalice bez vítězného ANO podepíše smlouvu v Hradci Králové v pondělí
Představujeme nové vedení kraje. Vzhledem ke vzniklé pětikoalici máme nově 4 náměstky hejtmana.
V pondělí budou krajští zastupitelé podruhé hlasovat o neslučitelnosti funkcí Kláry Dostálové.
Manželé Korunkovi slavili nevídanou událost - PLATINOVOU svatbu! To je sedmdesát let společného manželského života.
Vaše komentáře
Pokoravolič, 10.10.2016 10:17, Reagovat
Co takhle trochu pokory? Je přeci jasné, že jak ve vedení města, tak v krajském zastupitelstvu je starosta jen kvůli panu Hlavatému, který na Královédvorsku propůjčil ANU svou tvář a jemu a celému ANO přinesl velké množství preferenčních hlasů.
V královédvorském zastupitelstvu myslím spolupracujeme. To si myslí asi jen starosta. Škoda, že to na jednáních není vidět, stačí si pustit záznamy.
Takže před volbami s nemocnicí nepočítal a teď najednou počítá. Asi si špatně přečetl vlastní program.

Přečteno 1717x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí