Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Sociální služby

Zažijte Noc venku - podpořte pomoc lidem bez domova (24. listopadu 2016)

Trvanlivé potraviny jako vstupné. Nic víc není třeba k prožití noci venku v rámci stejnojmenné benefiční akce ve Dvoře Králové nad Labem.

Redakce / 13.11.2016, Královédvorsko
Na Hankově náměstí ve Dvoře Králové běžně bezdomovce nevídáme. Ovšem zázemí Hankova domu dává tomuto místu alespoň jednou do roka šanci stát se ideálním místem pro spaní pod širákem. Večerní a ranní guláš, udržovaný oheň po celou noc, káva a čaj. Co více si na konci listopadu přát? A nemusíte na Hankově náměstí ve Dvoře Králové ani spát, abyste si prožili situace, které jsou lidem bez domova velice blízké.

Sebezkušenostní aktivity

Speciální brýle přiblíží každému na vlastní kůži stav opilosti či vnímání okolního světa pod vlivem drog. Vychutnat si zpomalené Zkušenostní brýle je libo alkohol, drogu nebo motolici?reakce a nejistotu v chůzi i orientaci s i bude moci každý - bez ohledu na věk a bez kapky alkoholu. Na ostatní akce v rámci Noci venku už tyto speciální brýle nebudou třeba - vše bude reálné. Zejména přítomnost lidí, kteří si osobně život bez domova zažili a jsou ochotni o tom mluvit. A připravené hry moderované odborníky přítomným ukážou, jak těžké je komunikovat s lidmi s poruchami osobnosti.


Hry na skutečnost

Pracovníci dotčených organizací a institucí, kteří řeší problémy lidí bez domova, připravili hry pro zájemce, kteří si na vlastní kůži zkusí, jak je náročné komunikovat s člověkem s poruchou osobnosti. Tyto hry jsou určeny žákům středních škol, ale rozhodně nebudou odmítnuti i ostatní zájemci.

Další prožitou zkušeností bude možnost strávit noc na ulici - ovšem se zázemím, které se obyčejně bezdomovcům nenabízí. Spacák, deka a přiměřené oblečení jsou nezbytností. Hřát přítomné bude po celou dobu akce oheň v připravených popelnicích.  


Paštika jako vstupné

Noc venku je benefiční akce a jejím cílem tedy není jen informovat o problémech bezdomovectví u nás, ale také aktivní účast - pomoc. Vstupné se zde platí materiální pomocí - trvanlivými potravinami v minimální hodnotě 50 Kč. Na základě zkušeností pořadatelé uvítají zejména masové konzervy (paštiky, rybičky), instantní čaje a kávy. Příloh v podobě těstovin je většinou dost, letos vydrželi až do dalšího ročníku, sušenky a bonbony nepatří mezi užitné nezbytnosti. U studentů jsou tolerovány trvanlivé potraviny v nižší hodnotě. Pokud nemají peníze na nákup těchto potravin, je možné přinést doma již nevyužité zimní oblečení.


Občerstvení pro diváky i nocležníky

Diváci jídlo odevzdají, ale sami nepřijdou zkrátka. Zástupci Červeného kříže ze Žacléře budou na místě péct a nabízet pečené bramboráky za symbolickou cenu. Jejich nákupem přispějete na činnost Azylového domu a Noclehárny ve Dvoře Králové n. L.

Vařit čaj a kávu budou žáci místní střední školy (SŠIS). Pozdní večer i ráno ohřeje nocležníkům svým gulášem pan Fiedor a ráno osladí další nový den koblihy z místní pekárny Katka & spol. 


Kulturní program

Ačkoliv je tato akce svým způsobem benefiční a vzdělávací, nabízí i zábavu. Hned dvojí koncert královédvorské hudební skupiny Green Day Revival v 19:30 a ve 22 hod. jistě přiláká nejvíce diváků, ale za zhlédnutí a návštěvu stojí i další doprovodné akce přímo v budově Hankova domu: 

  • výstava fotek cestovatele Petra Hirsche a vrchního strážmistra Jindřicha Hauke
  • film studentů Univerzity Hradec Králové natáčený v našem městě
  • přednáška na téma Lidé s duševním onemocněním - předsudky a mýty
  • rozhovor s poutníkem Petrem Hirschem

Ve foyer Hankova domu bude Občanská poradna Farní charity nabízet poradenství v oblasti oddlužení, exekucí, dluhů.

Ačkoliv počasí je velmi nepředvídatelné, věříme, že jakékoliv prožité zkušenosti, které si návštěvníci z Noci venku odnesou, budou nejen pro ně přínosem. 

Partneři benefiční akce NOC VENKU 2016


Související články
V neděli 9. října 2016 slaví své 25. narozeniny královédvorská Diakonie. Zajišťuje služby pro seniory ve Dvoře Králové a 20 okolních obcích.
Noclehárna ve Dvoře Králové opět na zimu zahajuje provoz. Od 1. listopadu zde bezdomovci najdou zázemí na noc.
Senior-automobil není taxislužba, nabízí i doprovod a dohled
Azylový dům je přechodné útočiště pro kohokoliv. I pro 51letou ženu, či mladý pár.
Celkem 56 lidí přespalo dnes na Hankově náměstí ve Dvoře Králové. Počasí benefiční akci Noc venku vyšlo.
Související odkazy
Noc Venku Pečovatelské služby DKnL
 
Vaše komentáře

Přečteno 1643x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
20.04.2024 20:00 - 20.04.2024 23:00
Koncert Roman Dragoun