Vyhledej
Královédvorsko > Sport > ostatní sporty

Ve Dvoře Králové nad Labem se tento víkend uskuteční již 24. ročník republikového turnaje ve stolním tenisu sportovců s mentálním postižením

Redakce / 17.11.2016, Královédvorsko
Přijďte se přesvědčit o sportovní výkonnosti sportovců s mentálním postižením. Projekt turnaje je součástí aktivit zaměřených na podporu zdraví osob s mentálním postižením (MP). Osoby s MP se tak učí pečovat o své zdraví a učí to svým příkladem širokou veřejnost. 24. ročník republikového turnaje ve stolním tenisu osob s mentálním postižením, který se bude konat ve dnech 18. - 20. 11. 2016 v hale Základní školy Strž ve Dvoře Králové nad Labem pořádá České hnutí Speciálních olympiád, Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s., SK ČHSO Klokani Hajnice a Město Dvůr Králové nad Labem.

FOTOGALERIE - Ve Dvoře Králové nad Labem se tento víkend uskuteční již 24. ročník republikového turnaje ve stolním tenisu sportovců s mentálním postižením

Součástí akce je rovněž předání ceny Toma Golisana Za dlouhodobý přínos zdravému životnímu stylu sportovců Českého hnutí Speciálních olympiád. Letos poprvé se tato cena předává i v České republice a to právě ve Dvoře Králové nad Labem. Cenu dostanou MUDr. Jiří Jandl a MUDr. Olga Jandlová. Hostem akce bude mimo jiné i europoslankyně Martina Dlabajová a starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím.

Program:

V průběhu celého turnaje probíhají vyšetření sportovní zdatnosti a kvality chrupu a sluchu sportovců.

PÁTEK 18. 11. 2016
13:15 hod - Slavnostní zahájení s předáním ceny Toma Golisano
14:00 hod - Rozřazovací zápasy  
15:00 hod - Soutěž UNIFIED a čtyřher 

SOBOTA 19. 11. 2016
8:00 hod - Soutěž dvouher
19:30 hod - Taneční večer  

NEDĚLE 20.11.2016
10:30 hod - Slavnostní zakončení

Cena Toma Golisano pro manžele Jandlovy

Jednou z významných aktivit celosvětového projektu ZAS (Zdraví A Společnost) je každoroční předání Ceny Toma Golisano, významného filantropa, který se dlouhodobě angažuje v prevenci, následné péči či v aktivitách fitness, podpory zdraví a tyto aktivity sponzoruje. Tento rok poprvé se cena uděluje i v České republice a k ocenění Za dlouhodobý přínos zdravému životnímu stylu sportovců Českého hnutí Speciálních olympiád byli vybráni MUDr. Jiří Jandl a MUDr. Olga Jandlová. Cena bude předána právě při zahájení turnaje ve stolním tenise ve Dvoře Králové nad Labem.

Manželé Jandlovi spolupracují s ČHSO od roku 2003 jako kliničtí specialisté – zubní lékaři. Zúčastňují se šetření při sportovních akcích, celkově vyšetřili více než 1800 sportovců a předali informace o ústní i zubní hygieně a péči o chrup. Vždy nalezli takový přístup, aby návštěva zubního lékaře byla příjemná a nikoliv stresová. Spolupracovali na projektech Inovace zdatnosti (Fitness Innovation), Rozšiřování povědomí o zdraví (Expanding Health) a nyní tedy i na projektu Zdravé společenství ZAS. 

V Královéhradeckém kraji na projektu spolupracují Sportovní kluby Českého hnutí Speciálních olympiád (ČHSO), Pedagogická fakulta Hradec Králové a Střední zdravotní škola Trutnov

Mezi nejvýznamnějšími hosty turnaje patří

PhDr. DLABAJOVÁ MARTINA - europoslankyně
Prof. PhDr. VÁLKOVÁ HANA, CSc. - prezidentka ČHSO
PhDr STŘEDOVÁ MARTINA - národní ředitelka
Ing. JAROLÍM JAN - STAROSTA města Dvůr Králové nad Labem
Mgr. SVOBODOVÁ HANA - zakládající členka ČHSO a iniciátorka založení turnaje

Akce doposud neměla v regionu takřka žádnou publicitu a přesto se ve Dvoře Králové našli sponzoři, kteří tuto celorepublikovou akci pomáhají každoročně uskutečnit. Jsou jimi: Jiří Vidasov, Pavel a Jana Bořkovi, Karel Kühnel, Radek Šebrle, firma Subterra. 
Partnery akce jsou město Dvůr Králové, ZŠ Strž, Střední škola informatiky a služeb.

Kdo je to Tom Golisano

Blase Thomas Golisano je to donátor, který v rámci svých aktivit podporuje i Speciální olympiády. Díky jeho podpoře se uskutečňuje projekt pro mentálně postižené sportovce Zdravý atlet - Zdravé společenství (ZAS).
Blase Thomas Golisano (* 14. listopadu 1941) je americký byznysmen a filantrop. Je zakladatelem firmy Paychex, poskytující ostatním firmám služby v oboru personalistiky. Společně s Larrym Quinnem je spoluvlastníkem hokejových Buffalo Sabers a lakrosových Buffalo Bandits. Má titul diplomovaného specialisty z Alfred State College. Jeho životní partnerkou je od roku 2006 Monika Selešová.
Blase Thomas Golisano rovněž daroval 14 milionů dolarů na konto Rochester Institute of Technology pro založení školy informatiky a počítačových věd. Dalších 14 milionů od něj dostala University of Rochester, pět milionů Nazareth College, po šesti milionech dostaly Bishop Kearney High School a Our Lady of Mercy High School. Na podporu vyučování věd daroval deset milionů dolarů Niagara University a naposledy daroval šest milionů dolarů Ave Maria University. Za svou filantropickou práci dostal několik ocenění.

Stolní tenis mentálně postižených sportovců

Stolní tenis je sportem, který byl zařazen do programu Českého hnutí Speciálních olympiád (ČHSO) již od počátku hnutí v roce 1991. U jeho zrodu byla paní Hana Svobodová, která byla  iniciátorkou pořádání republikového turnaje ve Skřivanech. S turnajem souvisela organizační a manažerská činnost pro rozvoj tréninku v klubech, pořádání postupových soutěží v ČHSO od lokálních po světové, kdy se sportovci již stávají pravidelnými medailisty. Stolní tenis je v základní kapacitě delegace ČHSO na světových soutěžích, a to díky dobré úrovni sportovců i trenérů v klubech, bez nichž by se této úrovně nedosáhlo. V roce 2015 je ve stolním tenise registrováno 92 klubů.

První ročník turnaje, který organizačně zajišťoval SK Klokani Hajnice a členové SPMP Dvůr Králové nad Labem, probíhal v listopadu 1995 a od tohoto roku pravidelně  v podstatě stejní organizátoři uskutečňují tento turnaj každoročně, a to za podpory města Dvůr Králové, základní školy Strž a v programu Zdravý sportovec za podpory Zdravotní školy v Trutnově. Tohoto turnaje se účastní v průměru na 150 sportovců ze 42 sportovních klubů.  Vyvrcholením pořádání turnaje bylo uspořádání Evropského turnaje v roce 2005, kterého se zúčastnilo 21 zahraničních delegací a 22 sportovních klubů ČHSO.

Soutěží se dle mezinárodních pravidel včetně pojetí „unified“ (sportovec a partner), při čemž partner může dosahovat maximálně krajskou výkonnostní úroveň.  V této kategorii se soutěží koedukovaně. Pro rozdělení do finálových skupin se užívá testů individuálních dovedností (IST).

V České republice pod jednotnou značkou ZAS (Zdraví A Společnost)


Související odkazy
České hnutí Speciálních Olympiád
Vaše komentáře
Děkujeme!, 17.11.2016 16:16, Reagovat
Děkujeme organizátorům a všem, kteří naše sportovce jakkoliv podporují. Ti celý rok poctivě trénují, aby se mohli tohoto turnaje zúčastnit.

Přečteno 1306x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi