Vyhledej
Královédvorsko > Sport > sport pro veřejnost

Poznejte své pánevní dno - přihlašte se na 3 hodinový workshop!

Redakce, J. H. / 2.04.2015, Dvůr Králové nad Labem
“Stáhněte svěrače, hýždě, nadzvedněte pánev, přerušujte čurání, kupte si venušiny kuličky” - na všechny tyto rady můžete na internetu narazit, když se chcete dozvědět něco o pánevním dnu.

 

Většinou nás media masírují tím, jak je důležité ho posilovat. V dnešní uspěchané, hektické a zlenivělé době je ale důležité pánevní dno umět také zrelaxovat.

Proč se čím dál častěji mluví o pánevním dnu a proč je tak důležité?

 

1. Podpírá vnitřní orgány

 

Bojíte se od srdce zasmát, zakašlat, kýchnout, zaskákat si s dětmi na trampolíně? Pak vaše pánevní dno nedostatečně podpírá močový měchýř a močovou trubici a vy trpíte tzv. stresovou inkontinencí. Co to znamená? Když se zvýší břišní tlak, vaše oslabené pánevní dno neudrží uzavřenou močovou trubicí a vy si “cvrknete”. To, že tento problém trápí spoustu žen, není důvodem k tomu, považovat ho za “normální”.

 

2. Podílí se na správném držení těla

 

Myslíte si, že když se prohnete v bedrech, zavlníte boky a dáte si vysoké podpatky, budete sexy? Možná. Co se ale stane určitě je to, že “vyřadíte” svoje pánevní dno z funkce a budou vás tak akorát bolet záda.

Situace funguje ale i opačně. Pánevní dno pomáhá držet pánev ve správné pozici a pokud je oslabené, dojde k naklopení pánve dopředu, přetížení svalů v oblasti beder a zase nás bolí záda. A aby toho nebylo málo, naopak přetížené pánevní dno nám může mimo jiné způsobit blokády v oblasti “kříže” a zase nás bolí záda. Takže co dělat aby Vás záda nebolela? Uvolnit, nebo posílit? Odpověď by vám měl dát váš fyzioterapeut.

 

3. Ovlivňuje kvalitu vašeho sexuálního života

 

Nemůžete dosáhnout orgasmu a sex vás baví čím dál míň? Kupte si Venušiny kuličky, posilte svoje pánevní dno a uvidíte, že ani vy, ani váš partner nebudete litovat. Nejen, že dosáhnete orgasmu snadněji, ale bude i mnoho násobně intenzivnější. A váš partner taky nepřijde zkrátka.

Kdysi se ženám se “silným” pánevním dnem říkalo louskačky ořechů :-)

Pokud však máte při sexu bolesti, máte spíš opačný problém. Vaše pánevní dno je příliš stažené a měla byste se naučit ho relaxovat.

 

4. Hraje důležitou roli při porodu

 

Měla jste dlouhý porod, pomalu jste se otvírala a nakonec vás museli nastřihnout? Pak se vaše pánevní dno nedokázalo dostatečně “uvolnit”.Během třetího trimestru těhotenství už ho opravdu neposilujte, ale snažte se naučit ho relaxovat a uvolňovat.

 

5. Má vliv na vaši schopnost otěhotnět

 

Nedaří se vám otěhotnět? Zkuste se zaměřit na své pánevní dno. Příliš napnuté svaly pánevního dna jsou jednou z možných příčit funkční sterility.

Naučte se pracovat se svým pánevním dnem, abyste snadněji otěhotněla, měla hladký porod a po porodu se zase rychle dostala do formy. Ukážu vám, jak na to.

KDY: Sobota 18. dubna od 9:00 do 12:00

KDE: Dvůr Králové, Hankův Dům

Více informací a REZERVACE ZDE: www.fyziomami.cz/dvurkralove

Mgr. Martina Nakládalová

 
Vaše komentáře

Přečteno 74x
 
Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival