Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje

Strhující rytmus bicích Poogie Bella i exPinkFloydovský odkaz v akustickém hávu

Redakce, Tomáš Katschner / 24.03.2010
12. ročník mezinárodního hudebního festivalu JAZZINEC přivítá krále groovu Poogieho Bella na jediném koncertě s česko-slovenským bandem a londýnský quartet Harry Waterse (syn Rogera Waterse – ex Pink Floyd)

Od poloviny února do konec dubna probíhá v Trutnově 12. ročník mezinárodního festivalu Jazzinec. Po koncertech saharského původního blues v od kapely Tartit nebo slavného trumpetisty Erika Truffaze & Sly Johnsona přichází hlavní festivalový víkend.
Ten zahájí ve čtvrtek norsko-české trio Vojtěcha Procházky, který pokřtí svou novou desku Amoeba‘s Dance. Dále zahraje fantastický slovensko-český Sextet Radovana Tarišky. O jeho nové desce, kterou do Trutnova přiveze, vyšla řada skvělých recenzí a například polský saxofonista Piotr Baron prohlásil, že hudba kapely jde charakterizovat jen jedním slovem – že je Newyorská! (… Nádherná newyorskost je silou skvělé spolupráce skupiny. Páni, gratulujem!..)
Sextet Radovana Tarišky tvoří mimořádné osobnosti slovensko-české scény (Ondřej Štveráček, Ondro Krajňák, Tomáš Baroš, Marian Ševčík,) a také významný host – americký trumpetista Ryan Carniaux.

Finále ale proběhne v sobotu 27.3. Večer otevře česko-jihoafrický projekt fusion kytaristy Jonathana Crossleyho, který na pódiu předvede Nu-Jazz (spojení jazzu s funkem, rockem, free jazzem, i elektronickýmy vlivy). Ten si s sebou z JAR přiveze ještě bubeníka Jonathana Sweetmana. Spolu s nimi zahrají dva čeští saxofonisté – Luboš Soukup a Ondřej Štveráček a basista Lukáš Kytnar.

Dále zahraje kubánsko-rusko-česká formace orientující se zejména na latinsko-americkou a kubánskou hudbu jak v tradičním provedení, tak s příměsí jazzu, funku a reggae. V repertoáru mají skladby převzaté (např. Buena Vista Social Club, Gipsy Kings, A. C. Jobim) i vlastní.

Lahůdkou skalním příznivcům odkazu Pink Floyd bude koncert Harry Waters Quartetu, kdy se na pódiu objeví syn Rogera Watersem, talentovaný pianista Harry Waters, který rovněž svého otce doprovází na jeho turné. Ve svém londýnském kvartetu se ale orientuje na "old school jazz" vycházející z odkazu Oscara Petersona. Mimořádný koncert silných osobností britské jazzové scény, první ve Střední Evropě!
Yarron Stavi -kontrabas (držitel ceny The BBC Jazz Award for Best CD of the year 2003), Jon Scott - bicí a Brandon Deane Allen- saxofon, (Brandon Allen Quintet, Drugstore Cowboy) – největší britský jazzový magazín Jazzwise označil Brandona Allena jako současného nejlepšího tenor saxofonistu v Británii.
Vrcholem večera bude naprosto unikátní koncert jednoho z nejlepších světových bubeníků – Poogie Bella, který je přezdíván Král groove. Poogie je mnohaletým spoluhráčem Marcuse Millera a hrál i např.  se Stanleyem Clarkem, Victorem Wootenem, Johnem Scofieldem, Alem Jarreauem, Chakou Khan, Erykah Badu nebo Davidem Bowiem.
Poogie Bell zahraje jako host na jediném koncertě se speciálně vytvořeným bandem česko-slovenských muzikantů, sestaveným pro tuto jedinečnou událost.
Kapelu tedy budou tvořit : Juraj Tatár – klávesy, Martin Gašpar – basa, Michal Bugala – kytara, Matouš Kobylka – saxofon, Petr Harmáček – trubka a DJ Mercí – gramofony. V kapele se tak sejdou hudebníci doprovázející Petera Lipu, Pažo Haberu, Madfinger, T.O.P. Dream Copany, Kontrabandu Milana Svobody ale i Děda Mládek Illegal Bandu.

Sobotní koncert Jazzince bude zaznamenávat ČRo 3 - Vltava a opět ho prostřednictvím sítě EBU nabídne dalším evropským rádiím.

 

Přečteno 2x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí