Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje

Tartit – Pouštní blues, co vám ukradne tělo

Redakce, Tomáš Katschner / 15.02.2010
Festival Jazzinec nabídne 18.února syrové autentické pouštní blues. Světově proslulá skupina Tartit z Mali navíc ve svém žánru představuje jistý unikát: zatímco většinu ansámblů ze Sahary reprezentují muži, Tartit vládne pětice zpěvaček.

Tartit – Pouštní blues, co vám ukradne tělo
Festival Jazzinec nabídne 18.února syrové autentické pouštní blues. Světově proslulá skupina Tartit z Mali navíc ve svém žánru představuje jistý unikát: zatímco většinu ansámblů ze Sahary reprezentují muži, Tartit vládne pětice zpěvaček. Transovní rytmus jejich akustické hudby vycházející z velbloudích kroků má proto daleko spirituálnější podobu než jakou známe od jejich krajanů Tinariwen s elektrickými kytarami.
Tartit pocházejí z kmene kočovných Tuaregů, odvěkých pouštních nomádů; hrdých a nespoutaných vůdců velbloudích karavan a respektovaných vládců neohraničené Země prázdnoty – Azawadu, bájného území Tuaregů, rozprostírající se kdesi mezi Alžírem, Mali, Nigerem a Libyí. Když v 60.letech zmíněné země získaly nezávislost, střetli se s nimi Tuaregové o svůj Azawad v mnoha krvavých bojích, které ustaly teprve po bezmála třiceti letech v malijské městě Timbuktu, kdy v rituálním Mírovém ohni spálili zbraně. Tuaregové ale neválčili pouze o Azawad. S ubýváním zelených pastvin mizela také jejich kultura, zvlášť tisíciletá hudební tradice. V ní se ukrývá veškerá historie a moudrost Tuaregů. Ve starobylých e¬pických písních přirovnávaných ke kronikám se zpívá o slavných vítězstvích z dob, kdy Tuaregové ovládali Saharu, ale i bolestném přežívání v uprchlických táborech, kam je vedle politiky zahnalo strašné sucho. To co v běžném životě dříve neznali ani nepotřebovali – zakládání skupin, koncertování a natáčení desek – dnes Tuaregové při všech změnách jimiž procházejí, považují za snad jediný způsob jak svou hudbu uchovat pro další generace. Nehledě na skutečnost, že jim pomáhá přežít také ekonomicky.
V táborech se sešli příslušníci rodových klanů z opačných stran pouště a hudba tak dostala zcela novou podobu, což je případ Tartit, založených v roce 1995 v jednom z nich na území státu Burkina Faso. Ostatně volný překlad názvu skupiny z jazyka tamashek zní: svazek či pouto.
Podle zvyků nezahalené, hrdé, na islámské poměry velmi emancipované, autorsky a hlasově nepokořitelné ženy usednou na koberce a za bušení do bubnů tinde spustí své pouštní bluesově naříkavé litanie na bázi zvolání a odpovědi. Povrchnímu posluchači mohou přijít monotónní: v dynamickém sborovém zpěvu bubnujících a tleskajících žen zpočátku postrádá výraznější změny. Instrumentální doprovod čtyřech hráčů na třístrunné loutny tehardent a naříkavé housle imzad s občasným vpádem elektrické kytary mu třeba přijde skoupý. Přitom se stačí hlouběji zaposlouchat a v hypnoticky pohlcujícím rytmu najednou objeví nečekané množství harmonické originality, pestrobarevné melodické krásy, spoustu nejrůznějších chodbiček a svůdného tajemna, asi jak když se s lupou přiblížíte k obyčejnému mraveništi.
Tartit dokáží mistrovsky zrovnovážit dávnověkost a modernost, v níž se čas odvíjí docela odlišným způsobem než jak jsme zvyklí uprostřed velkoměst.
Tartit dnes žijí v malijském regionu Niafunke, u břehy řeky Niger, domovině už nežijícího fenomenálního kytaristy Ali Farka Toureho – navždy symbolu pouštního blues. Patřil k jejich obdivujícím přátelům a se zeppelínovským Robertem Plantem jim pomohl vyšlapat cestičku na světovou scénu. Společně vystoupili v roce 2001 na prvním ročníku dnes již legendárního festivalu Blues v poušti v Mali, odkud pak Tartit vyrazili na grandiózní turné: koncertovali na festivale WOMAD, který pořádá zpěvák Peter Gabriel, v Glastonbury a postupně vydali tři velmi ceněná alba. To poslední – Abacabok – označil magazín Rolling Stones za africkou nahrávku roku 2006.
Tartit patří k vykladačům pouštní hudby, která se u řeky Mississippi proměnila v blues. Hudby srostlé s životem a vznikající jakoby mimoděk, to když večer u táborových ohňů Tuaregové komentovali dění uplynulých dnů. Netušili přitom, že v jiné části planety se z ní stane zloděj lidských těl, kdy si s nimi během koncertu dělá co se mu zamane. Roztančí je, zbaví smyslu pro sebekontrolu, vyděsí, protože nechápou, jak snadno mohly podlehnout dávným písním z radosti, nouze a naděje.
Jiří Moravčík
www.world-music.cz

Jazzinec potrvá do 23. dubna, kdy každý týden se bude v Trutnově konat jedna až dvě akce.
Za největší hvězdy jsou považovány tyto formace: Erik Truffaz Paris Project (Sly Johnson + Philippe Garcia), Poogie Bell & Special Cz/Sk Band (Cz/Sk/Usa), Zdeněk Bína a Jan Urbanec, Radovan Tariška Sextet & Ryan Carniaux (USA, Sk, Cz), pinkfloydovský Harry Waters Quartet, Jan Budař, Javier Girotto &Pigeon Quartet (I, Cz) a Steve Clarke Trio (USA).

 

Přečteno 7x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
19.04.2024 19:00 - 19.04.2024 21:00
DUENDE - koncert (CU/PE/CZ)