Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Kandidáti do doplňovacích senátních voleb - leden 2018

Redakce / 21.12.2017, Aktualizováno , KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Volební obvod č. 39, kam patří Královédvorsko, se chystá na lednové doplňovací senátní volby. Přinášíme seznam kandidátů, kterých je nakonec 9, a také důležité informace pro voliče pro případ, že se bude konat druhé kolo senátních voleb souběžně s prezidentskými.

Termínem doplňovacích senátních voleb byl zvolen 5.-6. leden 2018, v případě druhého kola půjdou občané volebního senátního obvodu č. 39 k urnám i další víkend 12.-13. ledna 2018, kdy zároveň probíhá první kolo prezidentských voleb. Voliči na Královédvorsku tak v jedné místnosti budou moci rozhodnout hned dvakrát. Pro samotné Královédvoráky to nebude nic nového: naposledy takto hlasovali v jeden termín o více věcech v říjnu roku 2013. Tehdy proběhlo v rámci voleb do Parlamentu také první místní referendum (hlasování o zákazu automatů ve městě a 100% podílu města ve společnosti Měvak). 

Souběh voleb prezidentských a senátních

Velký rozdíl je ovšem v organizaci: nyní voliči z obvodu č. 39 hodí do jedné urny případně oba volební lístky - prezidentský i senátní - ovšem v jedné úřední obálce. Volební lístky budou barevně odlišené. Dle informací z úřadu, v případě souběhu doplňovacích voleb do Senátu i prezidentských je nutné, aby si občané obvodu č. 39 vybrali pro případnou účast v obou volbách jen jeden den, jeden čas. Nebude jim umožněno, aby do Senátu volili v pátek a pro prezidenta se rozhodli až v sobotu. Na daný víkend obdrží každý volič jednu úřední obálku. Toto omezení vyplývá z organizace voleb. Další informace ohledně organizace a vydávání například voličských průkazů přineseme v dalším článku. Již teď je však zřejmé, že pro případné druhé kolo senátních voleb budou mít případní voliči z obvodu č. 39 jeden voličský průkaz na prezidentské i senátní volby. 

Nový kandidát - z Prahy

O mandát senátora se nově uchází 9 kandidátů včetně Jiřího Hlavatého ze Dvora Králové, kvůli jehož překvapivému úspěchu v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny se tyto volby konají. Krajský soud v Hradci Králové totiž dnes rozhodl o platnosti přihlášky k registraci 9. kandidáta - Terezy Holovské z Prahy 6, kterou odmítl MěÚ Trutnov registrovat kvůli nedostatečně uvedených adres trvalého pobytu u podpisů. Zde se opíral o jiné právní stanovisko než Krajský soud v Hradci Králové, u kterého se nezávislá kandidátka Holovská domáhala ochrany proti zamítnutí přihlášky k registraci. Bědem dnešního dne tak byla pražská kandidátka zaregistrována. Dochází tak zároveň k dotisku volebních lístků, neboť ty byly již pro 1. kolo doplňovacích voleb do Senátu pro registrovaných 8 kandidátů vytištěné a rozdělené do obcí. Tereza Holovská letos chtěla kandidovat v prezidentských volbách, ovšem nesehnala potřebný počet hlasů.

Mezi dalšími 8 kandidáty jsou hned 3 zástupci jsou z Trutnova, nechybí však ani nezávislý kandidát z hřebenů Krkonoš, starosta Vrchlabí, místostarosta Úpice, podnikatel ze Dvora Králové či učitel z Malých Svatoňovic.

KANDIDÁTI:

Volební obvod č. 39 pro Senát se sice oficiálně nazývá Trutnov, ale patří do něj kromě Trutnovska a Královédvorska také severní část okresu Náchod, ohraničená na jihu obcemi Teplice nad Metují, Jetřichov, Hynčice, Meziměstí. Seznam obcí najdete zde

Doufejme, že náš obvod bude mít od ledna senátora, který si bude své funkce vážit a bude jí věnovat čas a energii tak, jak lidem v předvolební kampani slibuje. Jedna dobře utajená beseda se 7 kandidáty do Senátu proběhla v Trutnově 14. prosince 2017.

Velmi zajímavá je historie doplňovacích voleb do Senátu. 

Z tohoto shrnutí je zřejmé, že pro některé lidi je Senát jen přestupní stanice nebo dočasně dobře placené útočiště. Možná, že už jste stejně jako já zapomněli, že senátorem byl svého času i Tomio Okamura i přestože prohlašoval, že Senát je obsazen pouze „dobře placenými loutkami poslanců“. Několik hodin po zvolení do Senátu oznámil úmysl kandidovat na prezidenta ČR (2013). Sesbíral 61 500 podpisů, ovšem Ministerstvo spravedlnosti jich uznalo nedostatečných 35 751. V říjnu 2013 byl však zvolen v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny a jeho senátorský mandát tak automaticky zanikl. Senátorem byl 1 rok a 6 dnů. 

Přejeme klidnou mysl při výběru správného kandidáta.

Kateřina Sekyrková

Související články
Senátor Jiří Hlavatý zvolen i do Poslanecké sněmovny!
Na Královédvorsku půjdou občané v lednu k volbám určitě dvakrát, možná i třikrát
Kandidovat do Senátu znovu budu, i když Babiš nesouhlasí, říká nový poslanec Hlavatý
Debata senátorských kandidátů pod obry - středa 3. ledna od 17 hodin v Hostinném a s živým přenosem přes internet
Vydávání voličských průkazů pro doplňovací senátní volby - termíny a novinky
Volební místnosti 1. kola senátních doplňovacích voleb se otevírají dnes ve 14 hod.
Vaše komentáře

Přečteno 1671x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi