Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika > Komunální volby 2022

Známe přeběhlíky a změny na kandidátkách (komunální volby ve Dvoře Králové 2022)

Redakce / 24.08.2022, Dvůr Králové nad Labem
Připravili jsme pro vás shrnutí a srovnání letošních kandidátních listin oproti roku 2018 ve Dvoře Králové.

Statistiky a čísla

Počet kandidujících stran/hnutí/sdružení zůstal stejný: kandiduje 6 stran. Čtyři ze 6 stran nesou stejné jméno, jen jedna z nich má však stejného lídra jako před 4 lety.

Průměrný věk kandidátů je 46,93, podobný jako před 4 lety. Nejvyšší průměrný věk má ODS, nejmladší lidé jsou na kandidátce Pirátů, nejmladšího kandidáta má DKoalice (Matěj Hojný, 18 let). 

Naopak nejstarší kandidátkou letošních voleb ve Dvoře Králové je 76letá Mgr. Renata Tauchamnová z ODS, emeritní ředitelka základní školy. O rok mladší je současný zastupitel Jaroslav Kratěna za hnutí ANO. Tomu aktuálně přejeme hodně sil v rekonvalescenci. Pokud by mu jeho zdravotní stav neumožňoval kandidovat, nejenže by ANO ztratilo ve volbách významnou část hlasů, ale aktuálně by ho mohl do konce volebního období v zastupitelské lavici nahradit Stanislav Ježek, který však již nově kandiduje za jinou stranu. 

Mezi celkem 126 kandidáty je jen 39 žen, jejich počet se snížil (ze 42 v roce 2018). 

Vybírat si budete moci z 60 vysokoškoláků. Nejvíce vysokoškoláků má ve svých řadách DKoalice, nejméně nové uskupení Síla Dvora. 

Mandát zastupitele budou obhajovat všichni současní zastupitelé vyjma Mgr. Daniela Petříka (28 let, ODS) a Ing. Veroniky Tomkové (36 let, TOP 09), která v září oslaví dokonce 7 let v lavici zastupitelky a odchází z čela DKoalice. Do zastupitelstva se opět hlásí MUDr. Petr Hroneš a Jakub Šrámek, kteří rezignovali na post zastupitele v dobíhajícím volebním období. Nahradili je Líba Vonková a Daniel Petřík, všichni budou obhajovat post zastupitele.

Změny v názvech a složení kandidujících stran

V nabídce strany chybí nově ČSSD - vůbec poprvé od roku 1990 (tenkrát ještě pod starým názvem). Člen ČSSD, dvojka kandidátky z roku 2018 a dnešní radní za ČSSD (v koalici s ANO, Piráti a Východočeši) - Mgr. Dušan Kubica - založil nové hnutí zvané Sportovci pro Dvůr. Ze své bývalé strany si do ní přizval z ČSSD bývalou starostku Editu Vaňkovou a Miroslava Kříže. Seznam dále doplňují nezávislí kandidáti z řad oddílů či sportovních klubů ve Dvoře Králové a okolí. Někteří již byli i na kandidátní listině v roce 2018 (za ČSSD).

Druhou stranou, kterou již nenajedete pod svým názvem na seznamu, jsou Východočeši. Tato strana spojila ve Dvoře Králové síly se Starosty, kteří ve Dvoře Králové doposud na kandidátkách zcela chyběli. Společně se prezentují pod názvem Síla Dvora. Lídrem se stal zástupce a lídr Východočechů - Vítězslav Šturma, který je současným radním (za Východočechy v koalici s ANO, ČSSD a Piráti). Na kandidátce Síly Dvora najdete 8 zástupců strany Východočeši, 6 za STAN a dále seznam nově doplnili nezávislí kandidáti. Všichni kandidáti jsou bez politické příslušnosti. 

Piráti mají ve Dvoře Králové nového lídra: Otu Černého, který je již nyní radním a byl zvolen před 4 roky ze 4. pozice jako jediný zastupitelem za Piráty ve Dvoře Králové. Více než polovina kandidátů u Pirátů je nových, na prvních 4 místech jsou však stejní lidé, jen se změnilo jejich pořadí.

DKoalice má novou lídryni: je jí Linda Harwot, která již dlouhodobě kandiduje za TOP 09. Na druhé místo se posunul Filip Pýcha za stranu Zelení a na třetím sítě je zástupce 3. strany v rámci koalice: současný zastupitel MUDr. Antonín Petráček za KDU-ČSL. Současná lídryně Veronika Tomková (TOP 09) letos nekandiduje. Na kandidátce této koalice je 5 nových jmen, mezi nimi i nejmladší kandidát do zastupitelstva města Dvůr Králové (Matouš Hojný, 18 let).

ODS má novou lídryni - Danu Bohutínskou. Na prvních 5 pozicích došlo k výměně pořadí a jednoho jména: dvojkou se stala mladá tvář - 27letý Vít Zlámal, který ale není nováčkem na kandidátce ODS. Vystřídal v čele kandidátky Jakuba Šrámka.

Hnutí ANO je v čele radnice již 8. rokem, na čele kandidátky (do 4. místa) nejsou žádné změny včetně pozice lídra Jana Jarolíma. Na listině je 6 nových jmen včetně Luďka Krýzy, který k ANO přechází z pozice radního za ČSSD a zaujímá 5. pozici na kandidátce.

Naopak z ANO přeběhl do nově založeného uskupení Sportovci pro Dvůr Mgr. Stanislav Ježek.

Při výběru hlasu pro vybraného kandidáta dejte pozor i na shodu jmen: jeden Jiří Schreiber kandiduje za Sportovce, druhý za Českou pirátskou stranu :-) 

Za upozornění ještě stojí jméno Jan Sedláček, který jako kandidát za DKoalici není tajemníkem městského úřadu ve Dvoře Králové. 

Kateřina Sekyrková

Zdroj: volby.cz


Související články
Dvůr Králové svůj směr na následující 4 roky pravděpodobně nezmění
On-line informace z ustavujícího zastupitelstva (24. října 2022)
Vaše komentáře

Přečteno 1493x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival