Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Zápisky z březnového zastupitelstva. Zastupitelé se učí obhajovat svoji práci.

Redakce / 9.03.2016, Dvůr Králové nad Labem
Vzdáleně nenáročné a bodově jasné zastupitelstvo konané 8. března 2016 bylo přerušeno a prodlouženo až do 18 hodin přestávkami, během kterých měli možnost přítomní zastupitelé se domluvit na dalším postupu u diskutovaných bodů. Staly se jimi opět prodej městského pozemku v areálu firmy LUKAS EKO (již jednou byl prodej pozdržen) a nový bod programu navržený panem Bémem, týkající se návrhu položky v rozpočtu na rok 2017.

Přítomni 7. zasedání zastupitelstva města (ZM) byli všichni zastupitelé kromě omluveného Nasika Kiriakovského. 

VÝBORY

Na začátku vzali členové zastupitelstva na vědomí zápisy a usnesení výborů ZM - finančního a osadního výboru Žireč. Zároveň zde z diskuse vyšlo najevo, že osadní výbory mají možnost mít své weby v rámci podsekcí nového webu města. Žireč již vydává pod hlavičkou města i svůj občasník. Můžete si jej přečíst zde.

PLÁN ROZVOJE MĚSTA

Byl schválen plán rozvoje města i s akčním plánem do roku 2022. Paní Jiřičková poděkovala jmenovitě panu Kubicovi za jeho věcné připomínky a všem, kdo se na jeho přípravě podíleli. Dle slov vedení bude celý tento plán zveřejněn na webu města a na úřední desce. Není tak nutné jej představovat zde, ale pokud vás u aktuálních 12 bodů akčního plánu zarazila investice do zimního stadionu, tak právě tento bod vám přiblížíme a vysvětlíme později v samostatném článku. 

MĚVAK

Zastupitelstvem včera schválený Dodatek provozovatelské smlouvy řeší stávající potřeby smluvních stran - města a MĚVAKu. Dle důvodové zprávy MĚVAK hradí náklady na provozování vodovodů a kanalizací včetně oprav a údržby pronajatého majetku. Zdrojem finančních prostředků na úhradu provozních nákladů jsou tržby za vodné a stočné. Vzhledem ke stavu pronajaté sítě je však nutné, aby se i vlastník (město) podílel na zajišťování obnovy. Proto je navržen tento dodatek. 

Měvak by jinak vždy musel počkat, až vybere požadovanou částku na vodném a stočném a teprve potom by mohl začít opravovat. To není v současné době vzhledem ke stavu pronajaté sítě v jeho silách. Tímto mu tedy pomáhá sám majitel - jedině tak se mohou zrychlit opravy.

Pokud jsem věc pochopila špatně, prosím opravte mě v komentářích. 

Jak však doplnil toto usnesení svým názorem pan zastupitel Bém, je zvědavý, jak toto bude vedení vysvětlovat finančnímu úřadu. 

Bod byl bez problémů přijat. 


MAJETKOVÉ ZÁLEŽITOSTI

Prodej pozemků města 

Pan Štípek několikrát při schvalování bodů, týkající se prodeje městských pozemků, zmínil potřebu zanesení přednostního práva na odkup prodávaného pozemku do kupních smluv. Paní Petirová z právního oddělení všem přítomným vysvětlila, že nedoporučuje toto zanášet paušálně do všech uzavřených kupních smluv. Pan Štípek připomněl důvod proč na loňském zasedání ZM pozdrželi prodej pozemku města firmě LUKAS EKO. Město si chtělo nechat otevřená zadní vrátka pro případ, že by část prodaného pozemku potřebovalo k propojení zoo koupaliště - viz níže.

Boj o pozemek u knihovny

Zastupitelstvo již jednou odložilo prodej svých pozemků firmě LUKAS EKO, které se nacházejí nad parkovištěm u koupaliště a na kterých má LUKAS EKO své budovy. Pan Kiriakovský vyvolal na červnovém ZM diskusi svým dotazem na podnikatelský záměr současného majitele budov (LUKAS EKO). Materiál byl nakonec stažen. Kiriakovský navíc nastínil, že právě tyto pozemky by ve vlastnictví jiných majitelů mohly jednou ohrozit případné propojení zoo a koupaliště. 

Celá věc byla projednána i představenstvem ZOO Dvůr Králové, které se vyjádřilo, že tyto pozemky k případnému propojení nepotřebují. A firma LUKAS EKO dodala potřebné informace ohledně podnikatelského plánu. Přesto byl prodej na včerejším ZM opět pozdržen.

Hlavním důvodem byl dotaz pana Béma a poté vysvětlení paní Staníkové, kteří poukázali na osobu, která vlastní pozemek v těsném sousedství s knihovnou, a člověkem, který je jednatelem firmy LUKAS EKO. Jak dále všem přítomným vysvětlila ředitelka knihovny, knihovna je omezena ve svých investicích a dalších možnostech rozvoje tím, že nemá bezbariérový přístup. Věc je složitější, ale ve zkratce jde o to, že pokud by město získalo tento pozemek, který současný majitel nabízí jen za podmínek, na které město nechce přistoupit, mohl by se v knihovně postavit výtah a realizovat rekonstrukce podkrovního prostoru, který by sloužil jako zázemí pro nyní bezprizorní loutkovou scénu Klíček. Na výtah má dokonce nyní knihovna v rozpočtu částku - ovšem pokud nezíská tento pozemek, není tato investice realizovatelná. 

Zajímavá je také částka, za kterou firma LUKAS EKO pozemek rozloze 1560 m2 od města kupuje - za necelých půl milionu. Jak bylo vysvětleno vedením, prý se nejedná o lukrativní lokalitu. Paní Staníková si chvíli hrála se slovem lukrativní - srovnávala lukrativnost pozemků na Hrubých lukách před zadáním projektu výstavby nové ČOV a poté. Nastínila tak, že město by se nemělo tak lehce zbavovat pozemku, díky kterému má možnost lobovat za své zájmy.

Prodej pozemkové parcely ve Valové uličce (303/4)

Zajímavým obchodem byl také prodej pozemku města ve Valové uličce firmě Žižka & spol.s r. o. Pozemek nacházející se nyní pod novým parkovištěm ve Valové uličce, byl bez jakékoliv diskuse schválen k prodeji za 311.466 Kč bez DPH (tj. 1403 Kč/m2, tedy za cenu, za kterou byl koupen, původně pan Žižka nabízel cenu 150 tis. Kč). Dle důvodové zprávy jej potřebuje s ohledem na připravování podkladů pro dokončení kolaudace sousední stavby. Z důvodové zprávy není zřejmé, kdo do nové parkovací plochy investoval - zda prozatimní nájemce, tedy Žižka & spol.s.r.o., nebo město, které Valovou uličku v posledních měsících opravovalo do stávajícího stavu včetně kanalizace.

Ještě nedávno město za poměrně náročných podmínek kupovalo pozemek v téže lokalitě od jiných vlastníků. 

 

LABSKÁ STEZKA

Pan Tuzar, předseda správní rady společnosti Královéhradecká labská, o.p.s., starosta obce Smiřice a člověk, který doslova vykopal 27 km dlouho cyklostezku z Hradce do Kuksu, prezentoval na včerejším ZM projekt, u kterého ZM žádal o prodloužení termínu a navýšení částky na výkup pozemků v části Stanovice - Kuks. Připravujeme o tomto bodě celý článek, neb pan Tuzar mluvil dlouze a zajímavě a o věcech, které budou jistě zajímat i vás. 

A pokud se ptáte, stejně jako zastupitel Bém, proč se neřeší úsek Kuks - Stanovice nebo Žirež - Dvůr, tak vám v připravovaném článku odpovíme. Také vám přiblížíme nutné přemostění a stejně jako pan Tuzar i datum, kdy by se mohlo začít se stavbou. Jen pro orientaci uvádíme, že 27 km dlouhý úsek cyklostezky Hradec-Kuks se připravoval 6 let a celá stavba byla hotová za 3/4 roku. 

DOTACE NA SOCIÁLNÍ SLUŽBY

Zastupitelstvo schválilo prostředky určené na podporu sociálních služeb v roce 2016 částku 1.130.000 Kč. Maximální výše podílu dotace města na celkových nákladech činí 75 %. Minimální výše poskytnuté dotace na službu činí 5.000 Kč, maximální 200.000 Kč. Jednotlivé žadatele i příjemce těchto spolu s konkrétními částkami zveřejníme ve speciálním článku.

DOTACE NA PODPORU TĚLOVÝCHOVY A SPORTU

Pro rok 2016 je v rozpočtu k dispozici částka 4 mil. Kč, z toho pro pořádání sportovních akcí 200.000 Kč. Celkem bylo doručeno 31 žádostí, 2 byly vyřazeny, neboť nebyly oprávněnými žadateli nebo již oficiálně neexistují.

Stejně jako v případě dotací na sociální služby, zveřejníme konkrétní příjemce a výši dotace na sport ve speciálním článku. 

ROZPOČET A ROZPOČTOVÉ ZMĚNY

Dle čím dál tím častějších dotazů zastupitelů přímo na zasedání ZM je zřejmě rozpočet města se svými rozpočtovými změnami nepřehledný. Jak přiznala místostarostka Jiřičková, pokud nemáte pod sebou u příjmu i související výdaj, stává se rozpočet nepřehledným. Každopádně některé dotazy vyvolaly potřebu revize rozpočtu. 

Rozpočet za rok 2015

Je určitě vhodné zmínit, že na nepřehledné položky rozpočtu se ptají většinou jen pan Bém, paní Vaňková, pan Kubica a paní Staníková. Ti byli včera také spolu s panem Štípkem jediní, kteří vznášeli do zasedání ZM dotazy a přítomným (zřejmě i zastupitelům) umožňovali lépe porozumět materiálům, které veřejnost nemá k dispozici.

Například pan Bém upozornil na nesmyslně navýšenou částku v řádku městské policie u předpokládaných očekávaných příjmů z pokut zaplacených na místě, u nichž se v reálu významné navýšení nekonalo a k tak razantnímu navýšení tedy neviděl důvod. Ačkoliv pan Štípek argumentoval statistikami, nakonec přiznal, že je to číslo přehnané a paní Jiřičková slíbila revizi. 

Hodně dotazů padlo i na rozpočet za rok 2015, kdy se přišlo na nerealizované či jen částečně realizované původně plánované projekty. 

Jestli tedy máte radost, že město bylo v roce 2015 v téměř 38 milionovém plusu, tak vězte, že příjmy se snížili o 14 milionů oproti roku 2014 a seznam nerealizovaných plánovaných akcí by také nebyl krátký. Příkladem je veřejné osvětlení ve Vorlechu, pouze z jedné třetiny vyčerpaná částka na zvýšení bezpečnosti, proinvestovaná pouze polovina z půlmilionové částky pro mateřské školy. Pan Pokorný, vedoucí odboru rozvoje a investic (RISM), část nerealizovaných projektů vysvětlil tím, že se nestihly vyjadřovačky a že prý se většina akcí dotáhne letos.

Pravdou také je, že odbor RISM prošel v roce 2014 a 2015 personálními a organizačními změnami, což mohlo mít také vliv spolu se změnou vedení na realizovatelnost plánovaných akcí.

Rozpočtové změny

U rozpočtových změn se vedla nejen na ZM velká diskuse ohledně velkého navýšení částky pro útulek pro psy, kdy loni tato částka dosahovala výše 570 tisíc a letos byla navýšena na 900 tisíc Kč.

Neustále se vracelo téma knihovny a nutnosti odkoupení sousedního pozemku. Pokud se zrušila plánovaná výměna oken v ZŠ Komenského (a ušetřil 1 mil. Kč), neboť se přišlo na to, že kvůli nevytápění celé budovy nemá město šanci uspět s dotacemi, hned se tento milion nabízel do knihovny. Za zbývajících 9 milionů se má začít tato budova bývalé školy ZŠ Komenského rekonstruovat, i když ještě nejsou známé jednotlivé etapy rekonstrukce a bohužel ani  kutečného využití prostoru. Většina prostor má dle slov paní Jiřičkové sloužit úřadu, část DDM Jednička, který v současné době pracuje v nevyhovujících prostorách Gočárovy vily.

Na dotaz paní Vaňkové, ředitelky ZŠ Podharť, jejíž žáci to mají ze všech královédvorských základních škol do DDM Jednička nejblíže, jestli je pravda, že do této budovy v ulici Komenského se bude stěhovat DDM Jednička, jí bylo odpovězeno, že tato možnost existuje, ale dle následující diskuse nebylo zřejmé, zda se DDM Jednička přestěhuje do budovy Komenského spolu s úředníky celá a zda se po rekonstruci Gočárovy vily do ní vrátí. 

Jako důvod pro stěhování DDM Jednička je již dlouhodobě špatný technický stav budovy, kde nyní sídlí, tedy v Gočárově vile v ul. Spojených národů.  Dle slov pana Pokorného (odbor RISM) jsou zde nutná sanační opatření související se sesuvem svahu, který je součástí pozemku, na kterém vila stojí. 

Tato Gočárova vila je památkově chráněnou budovu, na jejíž rekonstrukci je již vypracován projekt. Nyní se tedy jen čeká, kam umístit DDM Jednička a zda jen na dobu rekonstrukce, nebo natrvalo. 

ČOV A BALASTNÍ VODY

Panem Bémem navrhovaný bod č. 17 programu včerejšího ZM byl nakonec stažen a my se budeme snažit vám tento bod přiblížit prostřednictvím jeho navrhovatele. Týkal se opět možnosti redukce úniku balastních vod ve městě.

Související články
Zápisky ze záříjového zastupitelstva - matoucí rozpočtové změny a nezodpovědný radní
Zastupitelstvo rozhodlo o osobnostech města za rok 2014
Včerejší zastupitelstvo bylo živé, občané se mohli dozvědět důležité informace
Zítřejší zastupitelstvo uvítá nového člena - Mudr. Petra Hroneše
Rychlý průběh zasedání zastupitelstva narušila otázka čističky. Nová nebude.
ODS chce věci skutečně řešit - projekt na snížení množství balastních vod
Město bez bariér - aneb do divadla na vozíčku jen s vlastní plošinou
Pozvánka na 9. zasedání zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem (8. června 2016)
Vaše komentáře
Reakce na zastupitelstvo, 10.03.2016 08:22, Reagovat
Rada města, jak píšete se učí. Nutno ale dodat. že se učí už 2 roky, což je myslím, polovina volebního období. Ale moc jí to nejde. Jediný, kdo o věcech veřejných něco ví a jak je vidět i maximálně pracuje, je paní místostarostka Jiřičková. Odpovídá i na dotazy související s jinou problematikou, než má ve své pravomoci,jako např i stavebními problémy apod. Ostatní mužské zastoupení města tvoří několik hodin jen němou kulisu. Nejtrapnější okamžik byly ovšem návštěva zpracovatele projektu Rozvoj města do rok 2022, který se dostavil i přes kalamitní situaci na silnicích z Trutnova, připraven odpovídat na dotazy zastupitelů k této problematice. Ovšem dotazy se nekonaly. Po trapném pokukování místarostky na své kolegy, to trvalo asi minutu, tomuto zástupci firmy zhotovitele stěžejního rozvoje našeho města poděkovala, a poslala ho zpět domů. Taková nepřipravenost byla nejen směšná, ale i všeříkající o lidech, kteří hospodaří s nemalými prostředky města. O tom jak,je na další článek.
Re: Reakce na zastupitelstvokatsek, 10.03.2016 10:09, Reagovat
Ano, byla to velice trapná situace, ale stejně jako pan Tuzar i on svoji (jejich práci) mohl obhajovat bez dotazů zastupitelů. To, že se na místě otočil a odešel, aniž by si sundal v šatně kabát a všem se představil, byla i jeho chyba. A ano, vedení ho tam mohlo pozdržet.
Re: Reakce na zastupitelstvoredakce, 10.03.2016 10:19, Reagovat
Alespoň jsme si jej odchytli a udělali s ním video rozhovor! Bude snad zkraje týdne.

Přečteno 1463x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi