Vyhledej
Královédvorsko > Sport > cyklistika

Cyklokroužek rozdal vysvědčení bez známek a vstupuje do druhého pololetí.

I ve Dvoře Králové jsme se zapojili do projektu legendárního cyklokrosaře Radomíra Šimůnka

Redakce / 29.01.2020, Dvůr Králové nad Labem, cyklokrouzek.kralovedvorsko.cz
Velký celorepublikový projekt, který sdružuje cyklokroužky z mnoha měst celé České republiky, ve Dvoře Králové úspěšně navázal na iniciativu jednoho nadšeného rodiče. V novém pololetí by proto rád začal pracovat již se dvěma skupinami dětí. Přijďte se v úterý podívat, zda právě tento kroužek není pro vaše dítě ideální.

FOTOGALERIE - Přihlašte své děti do CYKLOKROUŽKU - i ve Dvoře Králové jsme se zapojili do projektu legendárního cyklokrosaře Radomíra Šimůnka

Cyklokroužek ve Dvoře Králové bude letos takto:

Úterý 16:45 - 18:00 hodin - celoročně
Začátečníci a děti od 5 do cca 13 let. Po celou zimu chodíme cvičit do tělocvičny v ulici Komenského 29 proti budově bývalé ZŠ Komenského. Zájemci se mohou přijít podívat kdykoliv.
Jezdit na kole budeme zase na jaře - většinou na dopravním hřišti nebo v parku Schulzovy sady. Určitě se podíváme zejména s většími dětmi i po okolí města.
Předpokládáme, že v rámci kroužku se vytvoří 2 skupiny - mladší a starší děti. Cílem je kolo zvládnout, bavit se a užít si chvíle na čistém vzduchu. 

Cyklokroužky

Cena za cyklokroužek je 1200 Kč na půl roku. PŘIHLÁŠKU VYPLŇTE ZDE

Všichni členové dostanou speciální cyklojmenovku na kolo, tričko cyklokroužků a mají možnost využít startovné ZDARMA na všech závodech KOLO PRO ŽIVOT a řadu dalších výhod :-)

Kontakty:

tel.: 732 521 835 Jan Holan
e-mail: jan.holan2013/zavinac/gmail.com
Web cyklokroužku:
http://cyklokrouzek.kralovedvorsko.cz/
Facebook: Cyklokroužek Dvůr Králové
Instagram: CykloDK

Pondělí 15:00 - 17:00 hodin
Začne zase až na jaře - sledujte náš Facebook - dáme vědět
Už zkušení cyklisté od cca 11 let, kteří to myslí s kolem opravdu vážně a chtějí trénovat. Vždy se startuje od cykloservisu pana Voňky v ulici Milady Horákové 162 a skupina se vydá na vyjížďku cca 15 - 20 km po okolí našeho města. Toto už jsou skutečné tréninky cyklistiky a očekává se, že budou děti i závodit.

Pro oba termíny platí:
Jezdíme i v září a v červnu, na letní prázdniny chystáme příměstský tábor. V zimních měsících uvidíme až dle zájmu. Dle zkušeností víme, že řada dětí v zimě hraje hokej, jezdí pravidelně na sjezdovky, či cvičí gymnastiku, tak kolo odpočívá. Pokud však bude dost zájemců, tělocvična bude stejně jako letos.

Společné cesty na cyklozávody

Velcí i malí zájemci o cyklistiku se mohou (ale nemusí) zúčastnit cyklistických závodů, z nichž na některé vyrazíme i společně. Termíny si řekneme s dětmi na kroužku. Určitě jsou to ale závody Na kole Schulzovými sady (vždy druhý čtvrtek v červnu a v září) a také srpnový závod v Lázních Bělohrad. Možná se pojedeme podívat na nejlepší cyklisty na Mistrovství České a Slovenské republiky, které se bude letos v červnu konat v okolí Opočna na mistry jako jsou Štybar, Kreuziger, Sagan, Bárta, Vakoč, Černý a další.

Více o celorepublikovém projektu CYKLOKROUŽKY

Historie

Cyklokroužky vznikly jako jedna z aktivit Cycling Talent Project z.s. v roce 2011. Jeho zakladateli byli Radomír Šimůnek ml. a Jaromír Friede. Oba navázali na myšlenku legendárního cyklokrosaře Radomíra Šimůnka st., který o podobné činnosti již dříve uvažoval. Projekt se původně zaměřil na podporu talentovaných sportovců, ale postupem času se hlavní aktivitou projektu staly právě CYKLOKROUŽKY, o které byl mezi dětmi a mládeží největší zájem.

První kroužek roztočil svá kola 26. 4. 2012 pod názvem Cyklokroužek Chodovická a další vznikaly v lokalitách Louny, Slaný, Český Krumlov, Aš, Žatec a také v Praze.

Projekt se v roce 2016 přihlásil do programu televize Prima s názvem „Prima hrdina“. Z mnoha desítek přihlášených se Cyklokroužkům podařilo postoupit mezi posledních sedm nejúspěšnějších celorepublikových projektů, které aktivně pracují s dětmi v jejich volném čase. Od počátku roku 2018 zastřešil a převzal veškerou organizaci Cyklokroužků nově vzniklý zájmový spolek Cyklokroužky.

Cyklokroužky jsou celorepublikový projekt všeobecné pohybové průpravy a výuky bezpečné jízdy na kole (cyklistiky). Projekt je určený pro děti předškolního a mladšího školního věku. Výuka jízdy na kole probíhá jednou až dvakrát týdně. Kroužky vedou zkušení lektoři, kteří mají dobrý vztah k dětem a práce s nimi je baví. Činnost cyklistických kroužků probíhá během školního roku, takže v době prázdnin a o víkendu se kroužky nekonají. 

V kroužcích dbáme na to, abychom děti rozvíjeli v pohybu všestranně, učíme je bezpečně jezdit na kole a rozvíjíme správné pohybové návyky a kladný vztah ke sportu. Vytváříme pro děti bezpečné prostředí party kamarádů se stejným zájmem, což je důležitý faktor prevence sociálně-patologických jevů. Motoricko-funkční příprava dětí je zásadní součástí procesu vyvážené pohybové přípravy, která je vhodná právě pro žáky základních škol.

Jednotlivá cvičení nevytvářejí základ jedné konkrétní sportovní disciplíny, ale jsou ideálním prostředkem ke zlepšení pohybových dispozic každého člověka. Tato cvičení děti učí poznávat, vnímat a správně ovládat své tělo a i díky nim je možné si osvojit vhodné pohybové stereotypy. Možnost využití motoricko-funkčních cvičení je velmi široká, nicméně nejvýrazněji nacházejí uplatnění u začátečníků, mezi něž patří právě děti.

Jan Holan

Další články Cyklokroužek

Související články
Jednomu z nejlepších cyklistů Královédvorska Jirkovi Voňkovi ukradli závodní horské kolo!
Vaše komentáře

Přečteno 901x