Vyhledej
Královédvorsko > Sport

Královédvorští sportovci vyrazili na Letní Olympiádu dětí a mládeže

Redakce / 23.06.2019
Nejprestižnější sportovní událost mládeže právě dnes začíná v Liberci! Součástí výpravy Královéhradeckéhp kraje jsou i sportovci z Královédvorska!

Nejpočetnější výpravou jsou skokani na trampolíně pod vedení pana Beka, kteří mají ve svých řadách 4 dvoráky - Lindu Hermanovou, Ondru Schreibera, Tobiáše Kulveita, Jiřího Kubíčka a dále Annu Puhlovskou z Mostek a Annu Svobodovou ze Zábřezí-Řečice.
Ve výpravě je dále cyklista Kuba Hák, gymnasta Jakub Grus, atleti Jakub Kuhn (hod koulí), Antonín Malich (oštěp) a Barbora Síbrová (výška), plavec Jaroslav Kortan a tenisté Jakub Filip, Roháčová EmmaFloortie Chrisstoffels  také Sára Divilová, která je sice z Jilemnice, ale trénuje v královédvorském oddíle.

Ve výpravě je také florbalistka Markéta Rundštuková, která reprezentuje Jaroměř, ale navštěvuje ZŠ Schulzovy sady ve Dvoře Králové.

Držme našim sportovcům palce!
Podrobný rozpis a přehled živých přenosů České televize najdete na stránce Olympiády



Oficiální tisková zpráva krajské výpravy:

Královehradečtí se cítí silní v plavání či orientačnímu běhu. Vlajku kraje ponese rychlobruslařka Erbanová

Letní Olympiáda dětí a mládeže se přesunula na sever Čech, hlavním městem celého pětidenního klání bude tentokrát Liberecký kraj. Velkou dálku tedy nemusí absolvovat sousedící Královéhradecký kraj, který vyjede pod Ještěd téměř s maximálním počtem přihlášených. Nikdy v historii olympiády se nepovedlo Hradeckým získat v konečném pořadí medaili během letního klání. Povede se jim prokletí prolomit? „Považovali bychom za úspěch, kdybychom se v celkovém bodování umístili kolem šestého až sedmého místa,“ zní z tábora Královéhradeckých.

Na slavnostním ceremoniálu bude mít Královéhradecký kraj za vlajkonošku Karolínu Erbanovou, bývalou rychlobruslařku, která dovezla ze ZOH 2018 v Pchjongčchangu na 500metrové trati bronz.

Sportovci z kraje zapíší účast ve všech devatenácti sportech, které ODM nabízí. Celkově bude kraj reprezentovat 251 závodníků a obsadí tím maximální kvótu v jednotlivých sportech. Výjimkou je jen judo, kde se zúčastní jenom pět sportovců ze šesti. Ve výpravě nechybí ani sedmnáctičlenný chlapecký fotbalový tým, který přijede do Liberce jako obhájce zlata z poslední olympiády. Královéhradecký kraj bude premiérově reprezentovat i ženská fotbalová složka. „Z kolektivních sportů by na medaile mohly zaútočit mladé fotbalistky,“ věří Tomáš Záviský, krajský koordinátor.

Spoléhat se bude například na plavce Mikuláše Rudolfa Cogana z Jičína, který už před dvěma roky ze šesti plaveckých disciplín pětkrát bral zlato a jednou stříbro. Z tehdejších 14 zlatých medailí pro kraj měl podíl na bezmála polovině. Dalším důležitým sportem bude určitě orientační běh, který patří tradičně k silnějším disciplínám na východě Čech. Tentokrát má kraj velmi silné hráče v sestavě. Z hradecké orienťácké rodiny Metelků se účastní jak Tomáš Metelka v mladší kategorii (H12), tak i jeho sestra Michaela (D14), která už navíc vybojovala pro kraj medaili na minulé letní ODM v Brně. Oba Metelkové vládnou celostátnímu orienťáckému žebříčku.

Oba zmíněné sporty jsou ve výčtu disciplín, ve kterých si kraj rozhodně neklade skromné cíle. „Medaile čekáme zejména v plavání, stolním tenisu, orientačním běhu, letním biatlonu, atletice, sportovní střelbě a sportovním lezení,“ prozrazuje silné disciplíny krajský koordinátor.

Naděje se spatřuje také v basketbalovém dívčím výběru, který si dovezl z Brna před dvěma roky bronz. Sestava na letošních hrách se opírá především o hradecký Sokol, který ve své kategorii vyhrál basketbalovou Žákovskou ligu a krajská skvadra bude tedy patřit ke kandidátům na vítězství.

Všichni tito zmínění sportovci budou mít týmové oblečení, které navrhla Aneta Hornychová ze Střední školy průmyslové, textilní a polygrafické v Červeném Kostelci. "Grafický návrh žákyně 3. ročníku Anety Hornychové se líbil nejvíce. Mladí sportovci v dresech ušitých podle vítězného návrhu budou na olympiádě v Libereckém kraji náš kraj reprezentovat,“ prozradila zákulisí celé akce náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Autor: Tomáš Kalas - člen programu Mladí novináři na ODM 2019

 
Vaše komentáře

Přečteno 1019x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
19.04.2024 19:00 - 19.04.2024 21:00
DUENDE - koncert (CU/PE/CZ)