Vyhledej
Královédvorsko > Sport > ostatní sporty

Úspěch na ME v šipkách znamenali Drtil, Hofman, Mašek a Davídek

Redakce / 27.06.2022, Dvůr Králové nad Labem
Vítej zlatý hattricku, Drtil nejužitečnějším hráčem.

FOTOGALERIE - Úspěch na ME v šipkách znamenali Drtil, Hofman, Mašek a Davídek


Španělský Benidorm hostil v průběhu minulého týdne evropský šampionát v moderních šipkách a čeští šipkaři se v něm neztratili (viz výtah z výsledků níže). V následujících řádcích jsme se zaměřili na počiny obyvatel ze severní oblasti Královéhradeckého kraje.

Pavel Drtil, to je jméno, které bylo komentátory šampionátu vyzdvihováno nejvýše. Borec z Mladých Buků (klubová příslušnost 40+ Trutnov) dokázal s národním týmem získat potřetí v řadě titul mistrů Evropy, a mohl tak vyřknout slavnou hlášku Roberta Záruby: "Vítej zlatý hattricku". 
Ba co víc, Drtil se stal nejužitečnějším hráčem nejen českého týmu, nýbrž celého turnaje. V něm totiž předvedl neuvěřitelnou jistotu, když ve všech svých utkáních neztratil jediný bod. Na svědomí má i ten poslední mistrovský, kterým za stavu 8:6 rozhodl finálový duel s Německem. Zkrátka klobouk dolů před perfektním výkonem Pavla Drtila a samozřejmě i počinem celého českého týmu!

Zklamáním pro české barvy skončil turnaj reprezentačních výběrů něžného pohlaví, kde Češky obsadily až sedmou příčku, což je nejhorší umístění v historii evropských šampionátů. 

Naopak medailovou radost udělala mládežnická repre, když turnajem dokráčela na bronzový stupínek. Titulem 2. vicemistr Evropy se proto může pyšnit žák Petr Hofman z Brzic na Náchodsku, který byl jedním ze sedmi členů úspěšného mládežnického výběru.

Mašek mistrem Evropy, Davídek bronzový

Češi o sobě dávali vědět i v individuálních soutěžích. 
V těch nejprestižnějších - singlech ve hře 501 - se stříbro na hrudi blyští Středočechům Marcele Rajmanové a Martinu Hoffmannovi. Z hráčů reprezentujících severní region Královéhradecka se ve stejné soutěži na krásné páté místo prosadil Pavel Drtil. Parádního výsledku dosáhl Antonín Davídek ze Dvora Králové (klubová příslušnost 40+ Trutnov), který se stal 2. vicemistrem Evropy ve hře Cricket. Jedním z netřpytivějších Čechů na šampionátu pak byl Alexander Mašek z České Skalice (40+ Trutnov), který s parťákem Michalem Šildbergerem (Maséři Hradec Králové) nenašli přemožitele v mistrovském turnaji dvojic a honosí se proto titulem mistři Evropy pro rok 2022.

Trutnov v Champions League opět pátý

V úvodní den šampionátu se odehrálo také play off Champions League. Třetí sezónu v řadě zastupoval v této evropské klubové soutěži Českou republiku tým 40+ Trutnov. K bronzu z roku 2018 ale bohužel druhou medaili nepřidal, když v silné konkurenci obsadil stejnou příčku jako v ročníku posledním 2019 pátou.

Medailová bilance chloubou Čechů

Na závěr trochu statistiky. 
Nadále znamenitá je historická bilance českých nároďáků. Ženám sice letos medaile opět necinkla, ale díky mužům se Česká republika těší z dalšího medailového zářezu. V novém tisíciletí se radovala z mistrovského titulu dohromady desetkrát (ženy 4x, muži 6x). Celkový součet získaných medailí je pak strhující - 31 cenných kovů z 42 možných (10 zlatých, 13 stříbrných, 8 bronzových) - což je suverénně nejvyšší počet ze všech zemí (druhé Německo a Chorvatsko mají aktuálně shodně 25 kovů). Více zlatých posbírali pouze Chorvaté a to 13 kusů. Tato čísla jasně dokazují, že české moderní šipky patří dlouhodobě na evropskou špičku! Potěšující je také skutečnost, že za dospěláckými reprezentacemi nezaostává ta mládežnická. 
Historie pamatuje v této kategorii zatím pouze čtyři šampionáty, z nichž má český nároďáček na kontě tři medaile (1 zlato, 2 bronzy) a je druhým hned za stoprocentním Tureckem (1 zlato, 2 stříbra, 1 bronz).

Více informací včetně kompletních výsledkových listin, fotografií či video záznamů lze vyhledat na oficiálním webu Unie šipkových organizací www.sipky.org, popřípadě evropské šipkové federace www.edu-dart.eu.

 
Vaše komentáře

Přečteno 358x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
18.04.2024 13:00 - 18.04.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo