Vyhledej
Královédvorsko > Sport

Gymnazista Stanislav Drahorád se utkal s Mistrem světa. Milena Skácelíková je Mistryní sportu. Nahlédněte s námi do historie šachu v našem městě.

Redakce / 29.01.2023
Psal se prosinec 1960 a v tehdejším Československu došlo ke sportovní události, která se již nikdy více neopakovala. Ve dnech 2. - 21. prosince (poté byly partie přerušeny), sehrál tehdejší šachový mistr světa Michail Tal rozhlasovou simultánku proti 20 nejlepším dorostencům Československa.

FOTOGALERIE - Student gymnázia ve Dvoře Králové Stanislav Drahorád se utkal s Mistrem světa v šachu!

Stanislav Drahorád


Hrála pozdější šachová esa Hort, Jansa, Smejkal, Plachetka, Trapl, Augustin, Janata a další. Mezi nimi byl i královédvorský šachový talent Stanislav Drahorád, který v dorosteneckém věku pořádně proháněl výše jmenované a v některých turnajích skončil v konečném pořadí i před nimi. "Podle mého názoru (a nejen mého), byla simultánka s Talem vynikající propagační čin, sportovní redaktoři, neznalí šachu, byli sice zmateni, ale díky žurnalistům se o tom hovořilo u holiče nebo v prodejně masa", sdělil mi, dnes již důchodce, MUDr. Stanislav Drahorád. 

Ve sborovně SVVŠ (dnes Gymnázium) ve Dvoře Králové n/L zřídil prof. Jaroslav Cerman koutek s nástěnnou šachovnicí. Další propagace akce byla přímo na chodbě školy, kde se každý den na nástěnné šachovnici aktualizovaly jednotlivé tahy a pak naproti budově školy, ve výloze nedaleké lékárny. 29. ledna 1961 přiletěl Michail Tal osobně do Prahy, aby ve slavné Lucerně s nejlepšími československými dorostenci přerušené partie dohrál na šachovnici. A Stanislav Drahorád z Tiby Dvůr Králové n/L tak osobně podal ruku tehdejšímu mistru světa Michailovi Talovi.


Milena Skácelíková, roz. Dernovšková

Kdyby se vyhlašovala anketa o nejúspěšnějšího hráče (hráčku) v historii královédvorského šachu, zcela jistě by vyhrála Milena Skácelíková, roz. Dernovšková. V r. 1961 se v "dresu" Tiby stala mistryní ČSSR dorostenek, několikrát hrála finále přeboru republiky žen, např. v r. 1979 a 1980 skončila na 2. místě a v letech 1976 a 1984 obsadila 3. místo. V r. 1985 hrála v Bulharsku pásmový turnaj v rámci cyklu seriálů turnajů o mistryni světa. Je držitelkou dvou stříbrných medailí ze šachových olympiád v korespondenčním šachu. A je držitelkou titulu mistr sportu. Nezapomnělo na ní ani město, kde vyrůstala. Za r. 2019 Milena Skácelíková dostala Cenu města Dvora Králové nad Labem za celoživotní přínos v oblasti sportu.

Milena Skácelíková za šachovnicí - mezinárodní turnaj v Děčíně (začátek 70. let)

Šachisté Tiby Dvůr Králové


Královédvorští šachisté, pod hlavičkou Tiby Dvůr Králové n/L se také trvale zapsali do historie československého šachu. V r. 1967 hráli finále nejlepších 8 mužstev přeboru Československa, za účasti - Motorletu Praha, ÚDA (Dukla) Praha, Lokomotivy Brno, Spartaku Královopolská Brno, Slavie VŠ Praha, Slovanu Bratislava, Slavoje Vyšehrad Praha. Poslední 8. místo určitě nebylo ostudou, prostě soupeři byli lepší. Těžko někdy ale bude tento úspěch a umístění překonáno. Z dnešního pohledu to byla Extraliga. Připomeňme si tehdejší hráče Tiby Dvůr Králové n/L z finálového klání - Krákora, Hrozek, Bělovský, Brdička, Mohet, Náhlovský, MUDr. Drahanský, Šternberg, Vojtěch, Vágner, Rajsnerová, Mikešová. Bohužel, právě v době konání finálového turnaje přeboru družstev ČSSR (hrálo se celý týden v Sedlčanech), zemřel 8. října 1967 v hradecké nemocnici tehdy nejlepší hráč šachové Tiby Dvůr Králové n/L prof. Jaroslav Cerman.

Tiba Dvůr Králové n/L - "A" mužstvo (polovina 60. let) - Oldřich Šternberg, MUDr. Eduard Drahanský, František Bělovský, Bedřiška Rajsnerová, prof. Jaroslav Cerman, Jaroslav Mohet, Karel Čeřovský, Miloš Náhlovský, Emil Brdička, Miloš Hrozek

1. národní liga šachu

V sezoně 1969 - 1970 hrála Tiba Dvůr Králové n/L 2. ligu. Ale jen jednu sezonu. A pak přišla tolik očekávaná sezona 1977 - 1978 a účast královédvorských šachistů v jedné ze dvou českých skupin 1. národní ligy (třetí skupina 1. národní ligy byla na Slovensku). Optimismus a odhodlání udržet druhou nejvyšší soutěž v tehdejší ČSSR bylo obrovské, ale velice brzy si hráči uvědomili, že tato soutěž je nad jejich síly. 

26. února 1978 přijel např. do Dvora Králové n/L exmistr republiky Dopravní podnik Praha se všemi svými šachovými hvězdami (Pithart, Hausner, Votruba, Sýkora atd.), v čele s jedním z nejúspěšnějších šachistů československé historie JUDr. Miroslavem Filipem. Ten přijel dokonce v sobotu, o den dříve a přespal v hotelu "Květen", ostatní přijeli v den zápasu. No, co povídat. Konečný výsledek 8:0 pro hosty hovoří za vše.

Královédvorští šachisté nastoupili v sestavě - Ing. Faifr, RNDr. Šenkýř, Čeřovský, Mynář, Bělovský, Brdička, Lipták, Slezák. Tehdejší krajský deník "Pochodeň" k utkání napsal, že "domácí prohráli bez odporu", což samozřejmě není pravda, ale výkonnostní rozdíl byl obrovský, asi jako kdyby do Dvora Králové n/L přijeli fotbalisté FC Barcelony nebo Realu Madrid.

Pavel Lipták

Související články
Známe osobnosti navržené na Cenu města 2019
Byly předány ceny města za rok 2019 - podívejte se na video
Legendární trenér fotbalových Mistrů Evropy z Bělehradu Václav Ježek studoval na dvorské průmyslovce a hrál za Dvůr Králové fotbal
Vaše komentáře

Přečteno 488x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival