Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje

Další koncert Jazzince

Redakce, Tomáš Katschner / 27.02.2013
Získal dvě nominace na Grammy, hrál s Tomem Waitsem ale i Johnem Medeskim!

Will Bernard Trio (USA/SK)

Will Bernard –kytara, Brian Charette – klávesy a Dano Šoltys – bicí

Americký kytarista velké ráže nominovaný dvakrát na Grammy. Má sice nejblíže k souljazzu, protože ale neskrývá obdiv k newyorskému klubu Knitting Factory, napájí svůj jazz z daleko více pramenů: funky, Latina, reggae, hip hop nebo blues.
Tria Willa Bernarda stojí na intenzivní souhře kytary, hammondek a bicích a moderních ozvěnách klasické soul-jazzové varhanní hudby z šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Bernard je nejvíc přirovnáván ke Grantu Greenovi a Billu Frisellovi, z čehož lze vyvodit, že nějaká žánrová a stylová omezení u něho nehrají žádnou roli.
A protože takový přístup kvituje i Tom Waits, pozval Willa Bernarda na své album Bad as Me.
Z Bernardových nahrávek je nejvíc vzpomínané album If Four Was One, natočené s formací TJ.Kirk, za které byli nominování na Grammy. Podruhé, v roce 2007, se jí Bernard dočkal za vlastní desku: Party Hats. Fantastické je ale i Blue Plate Special s přispěním Stantona Moorea, Andy Hesse a Johna Medeskiho.
Na Jazzinci ho doprovodí vynikající americký hráč na hammondky Brian Charette a neméně excelentní slovenský bubeník Dano Šoltis.

Super Trio WUH (USA/CZ)

Už jen ta respekt budící jména a získáte představu o koncertě mimoběžné kategorie. V Čechách takřka zdomácnělý vynikající americký klavírista Skip Wilkins, kontrabasista František Uhlíř a bubeník Jaromír Helešic. Vlastní skladby prostřídají jazzovými standarty svých oblíbenců a dopředu je jisté, že s triem strávíte velmi příjemný večer.
Jazzoví muzikanti toho o sobě moc nenamluví, ne každý má takovou vyřídilku jako blahé paměti Miles Davis, takže raději bez nějakých planých řečí na stůl vysázejí co vystudovali a s kým si zahráli. I Wilkinsonův seznam je sáhodlouhý takže vypíchněme jen pár jmen svědčících o tom, že na jeho klavírní hru slyší i velké hvězdy: Dave Liebman, Stanley Turrentine, Clark Terry nebo Conte Candoli.
Studoval na samých dobrých universitách, včetně Berklee College of Music in Boston a v současnosti vyučuje jazzový klavír na La Fayette College, i když tam si vzal dovolenou: žije totiž už delší dobu v Praze a postupně se etabluje na české jazzové scéně. Nejen jako člen mnoha kapel a iniciátor zajímavých projektů, učí také na letní jazzové dílně Karla Velebného ve Frýdlantě a uplatnil se i na Katedře jazzové interpretace brněnské JAMU.
Se saxofonistou Rostislavem Frašem u nás natočil i chválené album Frýdlant Nights.
„Wilkinsovo piano je pod saxofonovými sóly neustále slyšet a žene je kupředu aktivními motivy, v sólech osobitě svěží úhoz vytváří perlivě křehké linky, občas i s nezvyklými přírazovými běhy, a nápaditě je střídá s akordy, sóla bicích podbarvuje často rytmickým vampem, který z nich činí pozoruhodnou složku celkové výstavby aranžmá,“ popsal Wilkinsonův vklad hudební publicista Lubomír Dorůžka.
A pokud jde o ty seznamy, tak ty od Františka Uhlíře a Jaromíra Helešice jsou takřka nedohledné: SHQ Karla Velebného, Barock Jazz Quintet, Emily Viklický, East - West Connection, Dave Weckl, Jazz Half Sextet, Jazz Sanatorium Luďka Hulana, Energit L. Andršta, Jazz Q Martina Kratochvíla, Pražský Big Band, Milan Svoboda Q a desítky dalších.
Inu vážení veteráni české jazzové scény.

Čtvrtek 28.2.2013
Koncertní síň B. Martinů
19 hod

 

Přečteno 6x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival