Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje

Pozvánka na koncert - Ostaš ve Špýcharu

Redakce, jakub mach / 20.02.2010
Kapelu, pojmenovanou podle tajemného skalního útvaru nenápadně ukrytého v lese na vrcholu kopce kousek od Police nad Metují, tvoří volné sdružení různorodých muzikantů, pedagoga církevní konzervatoře, bluesmana s metalovou minulostí, učitele hry na klasickou kytaru a mistra střihu a zvukové produkce.

Ostaš je instrumentální autorská kapela, stojící mimo prostor, čas, hudební škatulky a žánry. Výsledkem je autorská muzika s prvky rocku, jazzu, barokní a lidové hudby, kořeněné slovanskou melodikou, bohaté kompozice členů bandu jsou postavené na souhře citu, fantazie a na hledačství. Jakoby se v nich potkával J. S. Bach s J. Zawinulem a Pink Floydy. V hudbě Ostaše jde o poctivé citlivé muzicírování, které má duši, smysl a je plné vlastních představ a fantazie.

Ostaš vznikli na počátku 90. let z důvodu absolventského koncertu na Jazzové konzervatoři Jar. Ježka. V této sestavě se ustálili v roce 1995, o tři roky později se kapela z důvodu zaneprázdněnosti členů svými sólovými projekty rozpadla, aby se v roce 2000, plná energie a chuti po hraní, opět dala dohromady. Hraje na většině významných akcí v Čechách (Trutnov Open Air, Praha - Mezi ploty, Karlovy Vary - Mezinárodní filmový festival) a vystupovala i v Polsku, Bulharsku a ve Francii. Ostaš doprovodila na moravském turné jazzmana Laca Décziho a jeho New York Celulu. V roce 2003 kapela vydala své debutové CD Ostaš, hudební kritici a recenzenti ho chválí (… „promyšleně kultivovaná a v pravém smyslu slova lahůdková záležitost…“). Na nahrávce kapele hostovali i špičkoví jazzmani nové české jazzové vlny - Marcel Bárta a Miloš Dvořáček. Po odchodu hlavního autora hudby, varhanního mistra Martina Matysky, se kapela v roce 2007 ustálila na aktuálním složení: Michal Koudelka - kytara, Václav Kramář - klávesy, Tomáš Katchner - basová kytara, akordeon, Radek Mikeš - bicí.

Do našeho města se Ostaš vrací po několika letech, kdy vystoupili na prknech Barakudy. Tentokrát však budeme mít možnost vychutnat si tuto jedinečnou hudbu v komornějším prostředí, a to ve Špýcharu městského muzea, kde vystoupil na vánočním koncertě s velkým úspěchem i anglický písničkář James Harries.

Koncert se koná v sobotu 27.2. v 19:30 a občerstvení bude opět zajištěno.

 

Přečteno 34x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí