Vyhledej
Královédvorsko > Historie

Ve Dvoře Králové odhalíme první Kameny Zmizelých (8. října 2019)

Redakce / 8.10.2019, Aktualizováno , Královédvorsko, sokol.kralovedvorsko.cz
EDIT: DOPLNĚN ROZHOVOR S PAVLÍNOU ŠPATENKOVOU V ČESKÉM ROZHLASE Památný den Sokolstva, 8. říjen, byl usnesením parlamentu a senátu zařazen mezi významné dny České republiky. V tento den budou letos u nás v regionu odhaleny Kameny Zmizelých Karlu Ježkovi, Jaroslavu Bilinovi a JUDr. Františku Pařezovi. Proč je tento říjnový den Památným den Sokola a proč byl zařazen mezi významné dny České republiky?

FOTOGALERIE - Ve Dvoře Králové odhalíme první Kameny Zmizelých

Památný den - historické události

Pro objasnění událostí, které proběhly tento den, se musíme vrátit do minulosti do roku 1941, do doby německé nacistické okupace. Činnost Sokola byla zastavena 12. dubna 1941.
K. H. Frank informoval Hitlera, že největším nebezpečím pro Říši je sokolská organizace. 

Sokolská kokarda na Facebooku
V mnoha jednotách připravují pro své členy symbolické sokolské kokardy jako připomínku smutného výročí. I vy si můžete kokardu alespoň symbolicky připnout na svoji profilovou fotografii na facebooku. Stačí na svém profilu najet myší na profilovou fotku, dát "aktualizovat" a vybrat "přidat rámeček". Zde zadejte do vyhledávání slova "památný den", "sokolové" a nebo "Zvičina". V systému je připraveno logo Sokola, samotná kokarda, kokarda s textem Památný den a také samotné datum 8X. Vyberte si, co vám je nejbližší.
Při zadávání na mobilu vyberte "přidat masku" a dejte opět hledat "sokolové", nebo "zvičina".

Hitler se rozhodl poslat do Prahy jako zastupujícího říšského protektora generála SS Reinharda Heydricha. Vůdcova směrnice pro Heydricha byla: V tomto prostoru jednoznačně a se vší tvrdostí zajistit, aby obyvatelstvo české národnosti pochopilo, že se nelze vyhýbat realitě příslušnosti k Říši a poslušnosti vůči Říši.
Heydrich okamžitě po příchodu do Prahy 28. září na svátek sv. Václava vyhlásil stanné právo. Stanné soudy začaly ihned svou „práci“. Byly jen tři druhy rozsudků – poprava, koncentrační tábor, osvobození. Rozsudek byl vykonán týž den, odvolání nebylo.

28. září byli popraveni generálové Bílý a Vojta. Náčelník Československé obce sokolské Augustin Pechlát byl popraven 30. září v Ruzyni. Dvanáct československých generálů bylo popraveno 2. října v Ruzyni. Každý den v novinách a na plakátovacích plochách byla zveřejňována jména ten den popravených osob, často to byly celé rodiny.
Výnosem Heydricha z 8. října 1941 byla rozpuštěna Česká obec sokolská a její majetek byl zabaven. V noci ze 7. na 8. října proběhla „Akce Sokol“, ve které podle připravených seznamů byli zatčeni sokolští činovníci z ústředí, žup a dokonce i z jednot. Byli uvězněni v Osvětimi. Podle zprávy R.Heydricha o „Akci Sokol“, zaslané 11. října 1941 Hitlerovi do Berlína, bylo zatčeno asi 5000 lidí. V Čechách pouze muži, na Moravě i ženy. V roce 1945 se jich vrátilo 46! Statisticky řečeno 0.92%! Všichni byli uvězněni bez soudu, bez důkazu provinění, jen proto, že byli činnými členy Sokola!

Také královédvorští sokolové byli zapojeni do protinacistického odboje, a také královédvorští mají své mučedníky. Mezi sokoly, kteří zaplatili za svobodu své vlasti cenu nejvyšší, patří bývalý starosta města Jaroslav Bilina, JUDr. František Pařez, starosta jednoty a místostarosta župy Podkrkonošské, náčelník Sokola Doubravice a místonáčelník župy Podkrkonošské, zakladatel tábora na Ježkově, královédvorský rodák Karel Ježek. 

Křest v regionu

Těmto bratřím letos 8. října odhalíme první Kameny Zmizelých na Královédvorsku.

- V 15 hodin bude odhalen Kámen Karlu Ježkovi před bývalou doubravickou školou
- V 16 hodin na Nábřeží Benešově č.p. 1253 Jaroslavu Bilinovi a
- V 17 hodin ve Švehlově ulici č. p. 46 JUDr. Františku Pařezovi. 

Pietní akt vyvrcholí u pomníku sokolských obětí na stadionu, kde bude
- V 18 hodin rozvinut nový prapor Sokola Dvůr Králové n. L. V závěru celé akce půjdeme pustit po Labi sokolská světla, která budou symbolizovat sokolské duše, které položily své životy za vlast.

Zveme širokou veřejnost k účasti na slavnostním odhalení Kamenů Zmizelých. Záštitu nad touto akcí přijal starosta města pan Ing. Jan Jarolím.

Na fotografiích jsou královédvorský rodák Karel Ježek, JUDr. František Pařez a Jaroslav Bilina, ilustrační fotografie z Památného dne Sokola v roce 2014 a video z téhož roku.

 
 Zveme naše členy a příznivce i širokou veřejnou k účasti na pietních akcích!

P. Špatenková

vzdělavatelka Sokola

Další články TJ Sokol Dvůr Králové

Související články
Pavlína Špatenková: "Chci projevit úctu a zachovat vzpomínky. Pro budoucí generace už bude Protektorát neuvěřitelný"
Podívejte se na kompletní záznam křtu knihy NEBYLO JIM SOUZENO ŽÍT autorek Heleny Rezkové a Pavlíny Špatenkové
Sokolové si 8. října připomenou nejtemnější den své historie. Připněte si i vy symbolickou slavnostní kokardu a přijďte na večer Sokolských světel
Sokolové si 8. října připomněli nejtemnější den své historie a odhalili kameny zmizelých. Akce se zúčastnil i pilot Martin Šonka
Sokolové si 8. října připomněli nejtemnější den své historie a odhalili kameny zmizelých. Akce se zúčastnil i pilot Martin Šonka
Dědečka akrobatického pilota Martina Šonky popravili nacisté.
Letec RAF Jan Žerovnický má v Jaroměři svůj Kámen zmizelého
V České Skalici byly odhaleny Kameny zmizelých hned dvěma učitelům
Bratrům Josefovi a Pavlu Sochorovým byly před gymnáziem odhaleny Kameny zmizelých
Vaše komentáře

Přečteno 1318x