Vyhledej
Počasí Dvůr Králové nad Labem - Slunečno.cz
Královédvorsko > Architektura

Bude stát v areálu městského muzea komunitní centrum? Veřejné projednávání zpochybnilo umístění i cenu projektu

Redakce / 20.02.2017, Dvůr Králové nad Labem
Před měsícem proběhlo v prostorách městského muzea ve Dvoře Králové veřejné projednávání projektu Polyfunkčního komunitního centra v areálu městského muzea, který schválila rada města v září minulého roku. Projednávání se účastnili 2 členové vedení města, 4 zastupitelé a také občané Dvora Králové včetně těch, kterých se stavba přímo dotýká: sousedí s jejich pozemky.
 

Celé projednávání bylo moderováno panem Martin Šimáček, který má s výstavbou komunitních center zkušenosti z pohledu neziskové organizace. Hned na začátku připomněl, že město by nikdy samo takovou budovu postavit nemohlo, proto se využívá dotační výzvy, kdy je propláceno je 90 % uznatelných nákladů.  Je to jedna z posledních šancí využít takto štědrý dotační titul. Na druhou stranu tlačí město u této dotační výzvy čas. 

Komunitní centrum je místo, které pro svoji činnost mohou využívat nejen spolky, ale také široká veřejnost. Místo setkávání, jednání i možné spolupráce ve Dvoře Králové chybí. Dokola probíranou otázkou na veřejném projednávání bylo, zda a proč je vhodné ji umístit do areálu městského muzea. Diskutována však byla i cena studie a celé investice včetně možnosti čerpání dotace na rekonstrukci parteru. 

Majitelé sousedních pozemků bez informací

Na veřejném projednávání byl přítomen i architekt, kterému byla zadána studie Polyfunkčního komunitního centra bez jakéhokoliv výběrového řízení či dokonce architektonické soutěže: Ing. arch. Vladimír Pošepný z Ateliéru ADIP Hradec Králové. Jeho prezentace studie vyvolala řadu dotazů, zejména od lidí, kteří sousedí s pozemky města, kde se tato budova má stavět. Tito lidé o záměru radnice stavět komunitní centrum v areálu městského muzea nevěděli, nikdo s nimi záměr nediskutoval a ani je jinak neinformoval. Jeden z majitelů sousedních pozemků, pan Beličák, panu architektovi vyčetl okna v čelní zdi, která směřuje k němu na zahradu. Dále upozornil, že zřejmě bude mít díky nové třípatrové budově v těsném sousedství na zahradě v létě stín místo stávajícího slunce. Pan Pošepný připustil, že budova není průhledná a stín tam bude. „S minulým vedením jsme vyjednávali možnosti výměny pozemků kvůli možnosti parkování v areálu muzea tak, aby nový stav vyhovoval všem stranám. Vše bylo na dobré cestě a nyní je vše jinak. Vypracovaná studie pracuje s hranicemi pozemků města bez jakékoliv diskuse s majiteli sousedních parcel. Dost mě to zarazilo, stejně jako naše sousedy,” přiblížil komunikaci s městem pan Beličák, který panu architektovi sdělil obavy o možné poškození domu a pískovcové zídky vlivem vlastní realizace stavby. 

Předražená stavba

Pan Beličák však nebyl jediný zaskočený na veřejném projednávání. Stavař Petr Bártík přednesl přede všemi své výpočty, při kterých pracoval z dostupných údajů na webu města. Dle jeho slov by taková budova mohla stát 10 mil. Kč, a ne 35 mil. Kč. Pozastovoval se nad předraženou fasádou, která navíc nesplní svůj účel: v zástavbě nevynikne. Jeho výpočty i názor na stavbu jsme již zveřejnili zde

Rekonstrukce parteru bez dotací

Zastupitel Dušan Kubica doplnil informaci o možnosti čerpání 90% uznatelných nákladů přes dotační titul zmínkou o parteru, který se v rámci komunitního centra nedá přes tento dotační titul uplatnit. Přitom náklady na rekonstrukci parteru, kde památkáři požadují původní dlažbu, budou odhadem činit kolem 10 mil. Kč. Pan architekt Pošepný odpověděl velmi odvážně, když zmínil, že dotace se dají ohnout dle potřeby. Tomuto výroku oponoval zastupitel pan Hroneš, který ho upozornil na to, že „ohýbání dotací” je trestné a že on jako zastupitel za tuto dotaci a projekt svým případným souhlasem zodpovídá. 

Parkovací místa 

Zajímavé bylo také řešení dopravní dostupnosti komunitního centra, ke které se pan Pošepný vyjádřil jako k marginálnímu problému technického rázu. Odkázal se přitom na parkoviště u Šindelářské věže, který splňuje podmínku 350 m od nové budovy. Přítomní poukazovali zejména na špatnou pěší dostupnost od parkoviště u oční školy, které se zde má na nově zakoupeném pozemku budovat. Tímto novým parkovacím místem vedení argumentuje jako vhodným pro novou budovu komunitního centra.

Komunitní centrum v centru

Několikrát zde bylo z řad veřejnosti také poukázáno na stav budov v majetku města na náměstí TGM, které by se mohly v rámci této dotace zrekonstruovat a fungovat jako komunitní centra. V rozpočtu města je již připravena částka 744 tisíc Kč na projektovou dokumentaci, kterou zpracuje autor studie - Ing. arch. Pošepný s Atelitérem ADIP. Tuto částku v rozpočtu na rok 2017 zastupitelé odsouhlasili na prosincovém zasedání zastupitelstva, aniž by byli seznámeni s celým projektem.

Kateřina Sekyrková

 

Související články
Veřejné projednávání - komunitní centrum v areálu městského muzea
Předběžné stanovisko k záměru realizace Komunitního centra v areálu městského muzea
Bývalá budova ZŠ Komenského se rekonstruuje pro účely městského úřadu
Vedení města neodpovědělo do 30 dnů na dotaz občana. Tématem bylo komunitní centrum
Přetlačovaná o Polyfunkční dům

 
Vaše komentáře
ohýbačAnděl, 20.02.2017 22:37, Reagovat
Jestliže je pan architekt P. takový schopný ohýbač dotací, tak by se mohl vedení města hodit. Zakázky bez výběrového řízení, žádné předběžné informace majitelům sousedních pozemků atd. Ten se určitě hodí do krámu. Ještě by měl být členem ANO, které má v čele mistra v ohýbání dotací i s čárama s daněmi. Jen tak dál. Andrej vás pochválí.
 
 
Přečteno 1270x
 
 
 
Zpět
Volná pracovní místa
Ošetřovatel (Domov sv. Josefa, Žireč)

Kuchař (ZŠ Schulzovy sady)
Učitel (ZŠ Schulzovy sady)

Brigáda na léto (Domov sv. Josefa)


Kalendář akcí