Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje > tvořivé dílny

Festival Theatrum Kuks nabízí opět hudební a divadelní dílny (19. – 25. 8. 2019)

Dílny povedou Jiří Jelínek & Tomáš Alferi, registrace prodloužena do 7. srpna 2019.

Redakce / 2.08.2019, Aktualizováno , Kuks
Registrace PRODLOUŽENA do 7. srpna 2019! Divadelní a hudební dílny budou nejprve probíhat zvlášť, ale ke konci se spojí a vznikne společné představení. Bude to výzva! Obě dílny se ponesou samozřejmě ve znamení „loutky – humor – hudba“! S lektory budete hledat současný autorský pohled na zašlou krásu starých časů a pomocí loutek, předmětů, zvuků, tónů a ozvěn rozžívat a rozeznívat Kuks.

FOTOGALERIE - Lektoři dílen Theatrum Kuks 2019

Registrace na dílny se prodlužují o týden - a to do 7. srpna 2019! 
Nějaká volná místa totiž ještě jsou! 
Tak na nic nečekejte. 
Tady totiž musíte být. 
Luxusní ubytování na hospitálu, WC, sprcha, kuchyňka a volné vstupy na festivalový program included! 

Divadelní dílna: bit.ly/dilnasjelinkem
Hudební dílna: bit.ly/dilnasalferim


Proč zrovna bichle Já, písnička?

Jak vypadala „Já, písnička“ před 300 lety? Kancionál Slavíček rájský, vlastně takový velmi rozsáhlý zpěvník (obsahuje více než 800 písní – pro srovnání, The Rolling Stones mají celkem okolo tři sta sedmdesáti písniček), sestavoval farář Jan Josef Božan. Vyšel tiskem roku 1719 v Hradci Králové za vydatné finanční pomoci hraběte Františka Antonína Šporka a má letos výročí 300 let od vzniku.

Tuhle bichli plnou not a slov jsme dali do rukou režisérovi/loutkářovi Jiřímu Jelínkovi a muzikantovi/skladateli Tomáši Alferimu, kteří povedou na Kuksu své dílny.


KANCIONÁL SLAVÍČEK RÁJSKÝ

Autor: JAN JOSEF BOŽAN 

Kancionál Slavíček rájský sestavoval katolický farář Jan Josef Božan (1644 – 1716) mnoho let do roku 1714. Vydání kancionálu bylo však finančně náročné, s čímž Božanovi pomohl hrabě František Antonín Špork. K vytištění ale došlo v roce 1719 (tedy po Božanově smrti) v tiskárně Václava Jana Tybelyho v Hradci Králové. Slavíček rájský byl nejvíce rozšířen pravděpodobně ve východních Čechách a byl určen nejen odborníkům, ale také prostému lidu k modlitbě a duchovnímu potěšení. Zdroj: https://theses.cz/id/qoblp7/downloadPraceContent_adipIdno_10578

DIVADELNÍ DÍLNA „LOUTKY PODLE JELÍNKA“

"Taky vás štve, že na vás někdo pořád hraje, jak všechno ví a tak?
Půjčíme si staré loutky z fundusu a pak je budeme nosit okolo těch krásných soch na Kuksu, já se budu tvářit „moudře“ a říkat: „Hele, zkus rozehrát tu atmosféru té sochy tou loutkou… a teď: co si myslíme o LŽI dnes? A taky o LÁSCE? A udělejme scénku přes ty loutky o NADĚJI! A teď zas nějakou srandu!“
A pak poprosím Tomáše Alferiho, aby se k tomu zahrála taková ta hezká pasáž z toho Slavíčka. 
A bude hezký počasí a už bude čas na oběd!
Takhle, já na vašem místě bych si dal KUKS bez Jelínka!
Maximálně vám stejně řekne, ať tou loutkou tak nemrdláte, ať myslíte na toho, kdo vodí tu loutku vedle vás, na vztah Loutka–Loutkář a prostředí a materiál a… nebo že baroko bylo pomalejší!
Ale bude tam krásně!!!"

Váš Jelda. 


HUDEBNÍ DÍLNA „JÁ, PÍSNIČKA PŘED 300 LETY“

Hudební motivy přetavíme a vložíme do rozmanitých kontextů. Hlavním nástrojem nám bude metoda charakteristická (nejen) pro baroko a sice: improvizace. 

Pojďte se v tom BARO(k)CHNIT!

Hudební dílna s hudebním géniem a uměleckým šéfem Divadlo rozmanitostí Tomáš Alferi se zaměří na současné uchopení vybrané písně z barokního kancionálu „Slavíček rájský“ (což je taková první verze zpěvníku Já, písnička) a její začlenění do divadelního představení. 

Předpokladem účasti na dílně jsou alespoň základní hudební dovednosti (rytmus, zpěv, hra na nástroj je vítaná), především však chuť tvořit a vymýšlet. Kdo má nástroj, na který hraje nebo by chtěl hrát, ať ho vezme s sebou. Dílna je vhodná pro zájemce od 15 let.

Informace o dílnách

KDY: 19. – 25. 8. 2019
KDE: Hospitál Kuks
ZA KOLIK: 3000 Kč
KAPACITA: 10 účastníků 
CO ZA TO? 

Cena zahrnuje:

  • pětidenní workshop
  • ubytování od pondělí 19. 8. v hospitálu Kuks (dvou a třílůžkové pokoje, postele, sociální zařízení, kuchyňka a lednička included!) až do konce festivalu (tedy do 25. 8.), 
  • společnou prezentaci (24. 8.),
  • volný vstup na veškeré festivalové produkce (po usazení všech diváků s festivalovými pasy a vstupenkami se budete moci posadit na volná místa či na přístavky, případně na stání) – vyjma vybraných akcí.

Novinky o dílnách zveřejňujeme na těchto odkazech:

theatrum-kuks.cz/workshopy
facebook.com/dilnasjelinkem
facebook.com/dilnasalferim

Medailonky


Jiří Jelínek (1973) 

Patří mezi nejúspěšnější a nejoceňovanější mladé tvůrce divadla pro děti (2002 cena pro Divadlo DNO jako Objev roku na festivalu Next Wave, v roce 2004 cena Osobnost roku za autorský přínos českému divadlu na stejném festivalu, cena Erik za nejlepší loutkovou inscenaci za rok 2013, hlavní cena na mezinárodním loutkářském bienále Spectacculo Interesse 2013 atd.). Jiří vymyslel dnes již legendární komiksovou postavu FAGI, je frontmanem kapely Bombarďák a dokáže vyrobit loutky ze všeho. Vystudoval obor strojní mechanik a devět let pracoval jako pošťák. V roce 2000 založil s kamarády v Hradci Králové nezávislou alternativní skupinu Divadlo DNO, kterou umělecky vede. V letech 2004 – 2005 byl Jelínek v hereckém angažmá v Klicperově divadle v Hradci Králové, o rok později odchází společně s Vladimírem Morávkem do brněnského Divadla Husa na provázku, kde je až do roku 2009 zaměstnán jako herec a režisér divadla. Spolupracoval a spolupracuje s neuvěřitelným množstvím divadel a souborů (HaDivadlo, Divadlo Minor, Studio Ypsilon, Divadlo Na Cucky, Městské divadlo Zlín, Malé divadlo České Budějovice, Národní divadlo Brno, Divadlo Polárka, Městské divadlo v Mostě, Divadlo Drak, Divadlo Lampion, Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre atd.) 

Tomáš Alferi 

Vystudovaný lékař, ale od promoce se věnuje pouze hudbě a divadlu. Kompozici studoval u prof. Jiřího Dvořáčka a Víta Clara. V mosteckém divadle pro děti a mládež Divadlo rozmanitostí je od roku 2001, od roku 2011 jako umělecký šéf. Skládá především hudbu scénickou, ojediněle i koncertní. Hraje v několika kapelách, v několika inscenacích, ale největší radost mu dělá tvorba pro kapelu Rozmáňa „Nedloubej se v nose“. Je vynikající hráč na klavír a pár dalších nástrojů podle potřeby. 



 

Související články
Bylinková zahrada v Kuksu zažila večerní divadlo i zahradní slavnost. Theatrum Kuks byl zahájen
THEATRUM KUKS přivádí baroko do dnešního světa. Několikadenní multižánrový festival se rozšiřuje do celého kraje
Trpaslíci jsou zpět na louce v Kuksu. Festival Theatrum Kuks byl zahájen.
V Kuksu se včera zrodil nový hudební styl Jmenuje se BAROK-GRASS. Jak k tomu došlo? To uvidíte ve videu
Vaše komentáře

Přečteno 1164x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
19.03.2024 01:00 - 20.03.2024 01:00
Velikonoční dílna
19.03.2024 18:30 - 19.03.2024 20:00
Cestovatelská přednáška - Havaj