Vyhledej
Královédvorsko > Sport > ostatní sporty

Župní sokolský slet - podívejte se na videoreportáž a fotogalerii

Redakce / 20.05.2018, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ, sokol.kralovedvorsko.cz
Sobota 19. května byl velmi významný den pro Dvůr Králové nad Labem! Jako místo župního sletu si jej vybrali sokolové z župy Podkrkonošské - Jiráskovy. Na zimním stadionu se vystřídalo takřa 500 cvičenců nejen z pořadatelské župy, ale i z žup okolních.
Dvůr Králové může být právem hrdý, že jednu ze skladeb vytvořily královédvoračky - sestry Kateřina a Eliška Karešovy. Jedná o skladbu SILUETY, která patří mezi nejoblíbenější v celé republice, a už ve Dvoře Králové ji cvičilo nejvíce cvičenek. 
Na stadionu vše sledovalo více než 400 diváků a mezi nimi i letitá cvičitelka Sokola - již 95letá Ludmila Vítová a také 94letý Luděk Kleandr, který ještě na minulém sletu v Praze nesl župní prapor. Obrovské poděkování patří všem cvičencům a zejména organizátorům, kteří odvedli obrovský kus práce.

Videoreportáž natočil pan Erlebach. Později bude k dispozici i záznam celého sletu.

Trochu znalostí o Sokole a o župě


Sokolská župa Podkrkonošská byla jako organizační jednotka České obce sokolské ustavena 29. září 1885 a od roku 1932 se v jejím názvu objevilo i slovo Jiráskova, a to na počest hronovského rodáka, spisovatele Aloise Jiráska. Činnost župy byla obnovena v dubnu 1991. V současné době má sídlo v Náchodě, zastřešuje 31 sokolských jednot a k 1. lednu 2018 měla téměř 4 000 členů z Náchodska, Rychnovska a Trutnovska. Starostkou Župy Podkrkonošské – Jiráskovy je Helena Rezková z Vlkova. 

Historie místní župy je úzce spojena s historií Sokola v českých zemích. Sokolská jednota v Jaroměři byla založena už v roce 1862 jako první po Praze, jednota ve Dvoře Králové založena ve stejném roce, ale byla povolena až o rok později a v letošním roce tak oslavuje 155 let trvání. Ještě ve 30. letech 20. století sdružovala až 125 jednot s 11 500 členy a pokrývala území pěti okresů od Trutnova až do Orlických hor. 

Sokol Dvůr Králové nad Labem, který je spolupořadatelem dnešní akce, se může pyšnit velkou mládežnickou základnou. Zhruba z pětistovky členů je totiž 300 dětí ve věku do 18 let, které dosahují výrazných sportovních úspěchů. 

Župa Podkrkonošská – Jiráskova organizuje každoročně přebory ve všestrannosti a sportovní oddíly další desítky sportovních akcí. Reprezentanti župy se v posledních letech umisťují na celorepublikových přeborech České obce sokolské ve všestrannosti vždy na stupních vítězů. Účast sportovců v těchto soutěžích je veliká, vždyť v členské základně Župy Podkrkonošské-Jiráskovy evidují 2000 dětí. Ve sportech vynikají reprezentace v basketbalu, stolním tenisu, národní házené, atletice, gymnastice, lyžování nebo třeba i v silovém trojboji. 

Na sletu se kromě sokolů této župy se však představili i členové dalších žup, které jsou ve východních Čechách.  


PŘEHLED SLETOVÝCH SKLADEB


1. SKLADBA pro seniorky a seniory  – PRINCEZNA REPUBLIKA 

autorky: Lenka Kocmichová, Blanka Kocmichová

Ve skladbě se představili sokolové z Úpice a z Opočna (18+18). Sokol Opočno byl až do roku 1948 součástí Župy Podkrkonošské – Jiráskovy, nyní spadá do Župy Orlické.
Na hudbu a písně Karla Hašlera v úpravě Ivana Zelinky cvičenci důstojně vzdali poctu naší republice. Tradiční oblečení „Věrné gardy“ podporujeí tradici Sokola a připomíná také 100 let vzniku republiky, na kterém se velkou měrou podíleli právě sokolové.

2. SKLADBA pro rodiče a děti – MÉĎOVÉ 

autorky: Jitka Hrnčířová, Dagmar Toncarová
hudba: Vadim Petrov, Jaroslav Lenk – Samson, Ivan Mládek

Představili se sokolové ze Dvora Králové nad Labem, Nového Města nad Metují, sokolové Župy Orlické z Hradce Králové a Župy Krkonošské – Pecháčkovy z Lomnice nad Popelkou.

Skladba s náčiním – medvídkem – je určena pro děti 2–5leté spolu s rodiči, prarodiči. Uvidíte spolupráci dětí s dospělým i dokonalou souhru dospělých v jednom cvičebním celku. Plyšový medvídek je využíván jako polštářek, který se dá sbalit a vložit do obalu se šňůrkami. Dětské písně o medvědech vedou děti k radostnému pohybu a hře, kde napodobují medvíďata.

3. SKLADBA – DĚTI, TO JE VĚC 

autorky: Jana Rosáková, Jana Vlčková
hudba: Jaroslav Uhlíř

Z textů Zdeňka Svěráka vychází pohybový obsah cvičení. Děti si hravou formou osvojí základní gymnastické, atletické a taneční dovednosti. Děvčata se naučí využít míč jako náčiní při estetickém pohybu. Všechno, co se děti naučí, se jim bude hodit v dalších letech ve cvičení oddílů sokolské všestrannosti. 

Cvičí sokolové ze Dvora Králové nad Labem, Nového Hrádku, Libňatova a České Skalice.

4. SKLADBA – CESTA 

autorky: Dagmar Honová, Ivana Jiránková
V této skladbě cvičí ženy a seniorky z několika jednot – ze Dvora Králové nad Labem, Velichovek, Žirče, Bílé Třemešné, Náchoda, Červeného Kostelce, Police nad Metují a také z městečka Trnávky, které patří do župy Východočeské – Pippichovy. 

Cvičí na střihovou country hudbu a rozdělenou do tří částí. V první části jsou volné variace na country tance, ve druhé cvičení s šátkem a ve třetí části se využívá šátek s kuličkou, kde se uplatní kuželová technika. Úborem jsou černé kalhoty a červené nebo modré tričko, bílá sportovní obuv. Náčiním je trojcípý šátek s dřevěnou kuličkou.

Cesta, proč právě cesta? Všechny jsme někde na cestě, cestě života. Každá z nás již po této cestě ušla nějaký kus a ještě nějaký kus zbývá. Všechny jsme se někde narodily a všechny se někam rády vracíme. A v neposlední řadě jsme všechny báječné ženské. A od toho se odvíjí i výběr písní pro tuto skladbu – uslyšíte: Veď mě dál, cesto má – Pavel Bobek, Divokej horskej tymián – Pavel Žalman Lohonka a Báječná ženská – Michal Tučný.

5. SKLADBA – V PEŘINĚ 

autorky: Dagmar Fischerová, Martina Soukupová
hudba: René Rypar, Ota Váňa
Skladba V Peřině je určena pro mladší žákyně od sedmi let. Svůj název získala podle stejnojmenného muzikálu, který tvoří její hudební doprovod. 

Vzhledem k tomu, že v Župě Podkrkonošské – Jiráskově se tato skladba nenacvičovala, ale chtěli jsme, abyste měli možnost ji také vidět jako ostatní skladby, představí se s ní sokolky z Hradce Králové. 

Pro umocnění vizuálního efektu na velké ploše bylo vystoupení koncipováno jako dvojskladba: část děvčat cvičí v choreografii čtyř celků s nízkými molitanovými žluto-oranžovými kladinkami a mezi nimi budou vytvářet jakousi mřížku celky dívek s bílými stuhami. Cvičení obou skupin se vzájemně doplňuje. Základní celek tvoří v obou případech osm jedinců, přičemž jednoty se mohly podle svých zájmů a možností rozhodnout, kterou část skladby nacvičí – samozřejmě při zachování určité celkové proporcionality. Obě skupiny budou mít na sobě červený trikot s bílou aplikací, u „kladinek“ doplněný krátkými legínami, u „stuh“ sukénkou.


6. SKLADBA –  ŽENOBRANÍ 

autorky: Kateřina Matušínská, Magdalena Matušínská
hudba: Čechomor, L. Mysliveček/Fleret
Sletová skladba „Ženobraní“ je taneční choreografií pro ženy, kterým tanec přináší radost. Je postavená na písních Čechomoru a Fleretu a na tanečních krocích dvanáctiosminového taktu. A tak jako je pro vinaře vinobraní svátkem úrody a sklizně, kdy z velkého množství hroznů vzniká ušlechtilé víno, je pro ženy tato sletová skladba oslavou společného tance, kterým přináší radost. Představily se sokolky ze Dvora Králové nad Labem, Náchoda, Červeného Kostelce a Vlkova.


7. SKLADBA – CIRKUS 

autorka: Daniela Kurečková
hudba: Zdeněk Barták, Karel Svoboda, Waren Casey, Jim Jacobs

Záměrem choreografie je, aby Se mladí bavili a společně vytvořili na ploše zajímavé obrazce. Nechybí prvky gymnastiky, aerobiku, zvedačky, žonglování. Chlapců předvedou mimo jiné stojky na hlavě, přemety stranou, kotouly letmo a společně s děvčaty spoustu tanečních vazeb. Děvčata se představí v prvcích sportovní i moderní gymnastiky, aerobiku. 
Cvičí děti ze Dvora Králové nad Labem, Nového Hrádku a Police nad Metují.


8. SKLADBA – NOTY 

autorky: Dana Uzlová, Filip Uzel
hudba: Zdeněk Barták, Michal Kocáb, Miroslav Vydlák

Děti představují noty, gumy jsou jako notová osnova a cvičitelé houslový klíč. Děti na gumě skáčou, natahují ji a hrají si s ní. Velký důraz je kladen na rytmus a vzájemnou spolupráci. Pohybově je středně náročná, těžší na nácvik je manipulace s gumami.

Cvičí děti ze Dvora Králové nad Labem, Náchoda, Úpice a také z Pardubic, jež spadají do Župy Východočeské – Pippichovy.

9. SKLADBA – BORCI (skladba pro muže) 

autoři: Václav Pavelka, František Dosedla, Martin Matura
hudba: Jindřich Vrbenský, Bedřich Smetana, úprava Miroslav Vydlák

Skladba pro dorostence a muže se snoubí tradice naší tělesné kultury s národními motivy a současností. Pecháčkova skladba „Přísaha republice“ z X. všesokolského sletu je průvodním nenásilným motivem skladby.

Skladba je koncipována se zaměřením na hudebně pohybovou současnost s využitím aerobního charakteru kondičního cvičení. Využívá gymnastických a skupinových prvků 
v souznění s klasickými motivy se záměrem emocionálního prožitku cvičenců i diváků.

Ve skladbě se představí sokolové Župy Podkrkonošské – Jiráskovy z Nového Hrádku, Náchoda, České Skalice a Starkoče.

10. SKLADBA – SILUETY 

autorky: Eliška Karešová, Kateřina Karešová ze Dvora Králové
hudba: Pepa Bolan & Mandrage

Skladba se inspiruje novým moderním tanečním směrem Hoop dance, a to tancem s obručí, která je skládací. Siluety je skladba určená primárně pro dorostenky a mladší ženy, ale pohybově a fyzicky není zbytečně náročná. Cvičí se na hudbu skupiny Mandrage, zazní hned 4 písničky z jejich repertoáru, včetně nejznámější „Hledá se žena“. Hudba je moderní, rytmická a věkové kategorii velmi blízká. 

Představili se cvičenky ze Dvora Králové nad Labem, Nového Hrádku, Úpice, z Jičína (patří do župy Jičínské – Bergerovy) a z Hradce Králové (Župa Orlická).


Další články TJ Sokol Dvůr Králové

FOTOGALERIE - Sokolský slet - foto Jan Bartoš

FOTOGALERIE - Všesokolský slet 2018 - Dvůr Králové n.L.

FOTOGALERIE - Župní sokolský slet - podívejte se na videoreportáž

Související články
Sletová štafeta - Sokolové ze Dvora Králové měli na starosti úsek ze Dvora Králové do Jaroměře
Česká televize v Sokole Dvůr Králové natáčela pořad s Eliškou Karešovou - autorkou loga Všesokolského sletu a spolu se sestrou Kateřinou také spoluautorkou jedné ze skladeb sletu
Sokolský slet - podívejte se na videa z historie pradávné i celkem nedávné
Krajská prezentace sportovních organizací Královéhradeckého kraje s představením sokolských sletových skladeb
Sokolský slet župy Podkrkonošské - Jiráskovy (19. května od 14 hod.)
Stovka královédvorských sokolů na XVI. všesokolském sletu v Praze
Vaše komentáře

Přečteno 1808x